CNVM consideră că tranzacţiile cu acţiuni BT nu reprezintă o manipulare a pieţei de capital

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare consideră că în cazul tranzacţiilor cu titluri Banca Transilvania pentru care preşedintele CA, Horia Ciorcilă, şi alţi trei bancheri au fost trimişi în judecată de DIICOT s-ar putea vorbi despre transferuri pe bază de informaţii privilegiate, şi nu despre acţiuni de manipulare a pieţei.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului CNVM consideră că tranzacţiile cu acţiuni BT nu reprezintă o manipulare a pieţei de capital

CNVM consideră că tranzacţiile cu acţiuni BT nu reprezintă o manipulare a pieţei de capital (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

"DIICOT ne-a cerut, în aprilie - mai, informaţii despre tranzacţiile realizate de mai multe persoane cu acţiuni Banca Transilvania şi am colaborat cu ei încă de la început. Am derulat un control tematic la sucursala din Cluj a SSIF IFB Finwest şi, pe baza rezultatelor, la jumătatea lunii iunie am ajuns la concluzia că se poate vorbi de tranzacţii pe baza unor informaţii privilegiate. Procurorilor le-am spus că este o posibilitate să se fi divulgat informaţii şi pe baza acestora să se fi realizat tranzacţii", a declarat pentru MEDIAFAX Lorand Istavn Kralik, comisar CNVM.

Preşedintele Consiliului de Administraţi al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, alături de alţi trei bancheri, a fost deferit justiţiei pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii.

Conform legislaţiei pieţei de capital, CNVM poate sancţiona persoanele care tranzacţionează în baza unor informaţii privilegiate (informaţie care nu a fost făcută publică şi care dacă ar fi transmisă public ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului - n.r.) cu amendă cuprinsă între jumătate şi întreaga valoare a tranzacţiei realizate.

"Cei de la DIICOT ne-au solicitat mai multe informaţii, printre care date despre tranzacţiile realizate, grafice de la Bursă, inclusiv punctul de vedere al Comisiei dacă este sau nu manipulare a pieţei de capital. Am colaborat cu ei şi le-am dat toate informaţiile pe care le-au cerut, însă numai ei pot încadra aceste tranzacţii, în funcţie de restul probelor pe care le au şi a altor informaţii la care mai au acces", a declarat comisarul CNVM Bogdan Chetreanu.

CNVM a notificat şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Potrivit lui Chetreanu, DIICOT s-a sesizat după tranzacţiile realizate de soacra lui Claudiu Eugen Silaghi, Dorina Mărioara Cojocaru, în vârstă de 74 de ani.

Silaghi, fost membru în CA al Băncii Transilvania, a cumpărat în perioada mai - decembrie a anului trecut, în numele soacrei sale, mai multe acţiuni Banca Transilvania, folosindu-se de informaţia potrivit căreia Bank od Cyprus intenţionează să cumpere un pachet semnificativ de titluri ale băncii din Cluj-Napoca. Silaghi a vândut în data de 7 decembrie, tot în numele soacrei sale, toate acţiunile pe care le avea, pentru 80,6 milioane lei, către Bank of Cyprus.

Tranzacţia din decembrie a fost realizată prin intermediul sucursalei din Cluj a firmei de brokeraj IFB Finwest. Prin această sucursală s-au derulat şi achiziţiile realizate în perioada mai-decembrie, dintre care cele mai multe acţiuni au fost transferate din contul lui Silaghi la firma de brokeraj BT Securities.

În urma controlului derulat la sucursala din Cluj a IFB Finwest, CNVM i-a amendat pe unii dintre angajaţi, fără a le interzice să activeze pe piaţa de capital. Sancţiunile sunt încă în perioada în care pot fi contestate, astfel că nu au fost publicate încă de Comisie.

"Agentul de la IFB Finwest care a deschis contul pe numele doamnei Cojocaru nu a menţionat dacă aceasta este persoană iniţiată (dacă este rudă a unui angajat sau administrator al băncii sau angajat al instituţiei de credit - n.r). Aceasta a fost singura problemă de la IFB Finwest", a afirmat comisarul CNVM Lorand Istvan Kralik.

Potrivit DIICOT, Horia Ciorcilă a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania, iar ulterior, în data de 7 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8,9 milioane titluri Banca Transilvania, în valoare totală de 21,4 milioane lei, către Bank of Cyprus.

Alături de Ciorcilă, Silaghi şi Doina Mărioara Cojocaru au mai fost trimişi spre judecată alte cinci persoane, printre care şi Georgios Christofourou şi Anastasios Isaakidis director general şi respectiv un angajat al Bank of Cyprus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici