- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.09.2014, 20:30)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coface: Un număr de 12.453 de insolvenţe deschise în primul semestru, în scădere cu 10%
Numărul insolvenţelor deschise în primul semestru a scăzut cu aproximativ 10%, la 12.453 de proceduri, cele mai afectate domenii fiind construcţiile, industriile textilă, extractivă şi metalurgica, precum şi sectorul hotelurilor şi restaurantelor, potrivit unei analize a Coface România.
Urmărește
141 afișări
Coface: Un număr de 12.453 de insolvenţe deschise în primul semestru, în scădere cu 10% (Imagine: Shutterstock)
Analiza Coface a fost efectuată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
În perioada similară a anului 2013, numărul insolvenţelor se ridica la 13.855 de proceduri.
"Considerând media ultimilor zece ani, numărul insolvenţelor deschise în a doua jumătate a anului a reprezentat între 80% - 85% din nivelul înregistrat în primul semestru. Daca această dinamică se va păstra şi în al doilea semestru, este foarte probabil că vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvenţe deschise pe parcusul acestui an", a declarat miercuri într-o conferinţă directorul general al Coface România, Constantin Coman.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
El a adăugat că atingerea acestui nivel ar echivala cu o contracţie de aproximativ 15% a numărului de insolvenţe nou deschise în acest an, comparativ cu 2013.
"Totuşi trebuie luat în considerare şi faptul că, în iunie 2014, a intrat în vigoare noua lege a insolvenţei, iar impactul acesteia în practică şi schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existând posibilitatea ca evoluţia numerică a dosarelor de insolvenţă nou înregistrate până la finele anului să sufere variaţii semnificative", a mai spus Coman.
Din punctul de vedere al distribuţiei sectoriale, potrivit analizei Coface, sectorul construcţiilor, care a ocupat constant un loc în top 10 pentru ultimii 5 ani, se situează pe prima poziţie. Fabricarea produselor textile, industria extractivă, industria metalurgică şi HORECA rămân în top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolvenţelor raportat la 1.000 de firme active.
Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din prima jumătate a acestui an a suferit modificări importante faţă de situaţia existentă în aceeaşi perioadă a anului anterior.
Numarul de insolvenţe a crescut în perioada analizată doar în Bucureşti (+23%) şi în zona de Vest (+8%), restul regiunilor înregistrând scăderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contracţii fiind înregistrate în zona de Sud-Est (-23%) şi zona de Nord-Est (-22%).
Potrivit lui Coman, îmbunătăţirea disciplinei de plată, înregistrată în primul trimestru, poate fi observată şi în prima jumatate a anului curent, cifrele indicând o contracţie valorică şi numerică cu aproximativ 30% a instrumentelor refuzate la plată, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.
În acelaşi timp, numărul insolvenţelor deschise în rândul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a scăzut cu 30% în perioada analizată, indicând un posibil recul al impactului de contagiune în rândul companiilor peste medie.
Pentru o cercetare mai aprofundată a cauzelor care au determinat intrarea în insolvenţă a companiilor în primul semestru al acestui an, Coface România a analizat declaraţiile financiare ale acestor companii pentru perioada 2008-2013.
Astfel, analiza arată că majoritatea datoriilor suplimentare (3,3 miliarde de lei) au fost atrase pentru acoperirea pierderilor (în creştere cu 2,3 miliarde de lei) şi a investiţiilor în creante (1,1 miliarde de lei active circulante în urcare, peste 95% reprezentând creanţe) în condiţiile în care valoarea contabilă a activelor fixe a rămas aceeaşi.
De asemenea, analiza a evidenţiat faptul că firmele insolvente au atras capitaluri cu precădere pe termen scurt de la furnizori, soldul acestora în totalul datoriilor pe termen scurt avansând de la 35% în anul 2008, la 50% în 2013.
"Totodată, creşterea constantă a duratei medii de încasare indică o politică neadecvată de risc comercial, durata medie de încasare a creanţelor crescând cu 81 de zile în intervalul analizat, de la 79 de zile în anul 2008 la 160 de zile în anul 2013. Acest lucru a determinat plata din ce in ce mai lentă a facturilor către furnizori, durata medie de plată a furnizorilor crescând cu 117 de zile în intervalul analizat, de la 112 de zile în anul 2008 la 229 de zile în anul 2013", a spus Coman.
El a mai spus că reducerea cu aproximativ 10% a numărului insolvenţelor este un element pozitv, dar s-a arătat îngrijorat de contracţia cu 24% a numărul firmelor nou înfiintate în perioada analizată.
"Putem discuta despre o revenire graduală a comportamentului de plată, pe fondul reducerii numărului de companii care îşi întrerup activitatea, precum şi a instrumentelor de plata. Toate acestea intr-un mediu economic care nu este foarte atragator pentru investitorii privaţi şi iniţiativa antreprenoriatului" a mai spus şeful Coface România.
Grupul francez Coface este un important jucător internaţional în domeniul soluţiilor de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii.
Prezent în mod direct sau indirect în 98 de ţări, grupul asigură peste 37.000 de companii din peste 200 de state şi a înregistrat afaceri de 1,44 miliarde de euro în 2013.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe