Comisia Europeană cercetează contractele Apple cu mai multe case de discuri pentru serviciul de streaming muzical

Comisia Europeană verifică acordurile pe care Apple le-a încheiat cu mai multe case de discuri pentru lansarea serviciului de streaming de muzică, ce va avea loc în vară, întrucât compania americană ar putea convinge firmele din industria muzicală să renunţe la colaborarea cu serviciile gratuite.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cercetează contractele Apple cu mai multe case de discuri pentru serviciul de streaming muzical

Comisia Europeană cercetează contractele Apple cu mai multe case de discuri pentru serviciul de streaming muzical (Imagine: Mediafax Foto / AP)

Mai multe case de discuri şi companii din industria muzicală au fost contactate de către CE, care le-a cerut mai multe informaţii legate de contractele semnate de acestea cu Apple, potrivit unor surse Financial Times.

Apple plănuieşte să lanseze în această vară un serviciu de streaming pentru muzică, ce va concura cu Spotify, YouTube, deţinut de Google, şi Deezer.

Comisia este îngrijorată de faptul că Apple se va folosi de dimensiunea companiei şi relaţiile şi influenţa pe care le are pentru a convinge casele de discuri să nu mai colaboreze cu servicii gratuite streming, precum Spotify. Acestea se bazează pe veniturile din publicitate şi depind de acordurile încheiate cu firmele din industria muzicală pentru a putea furniza melodii utilizatorilor.

Apple nu a dorit să comenteze în legătură cu verificările conduse de Comisia Europeană.

Chestionarele trimise companiilor din industrie, prin care sunt solicitate informaţii legate de anumite contracte, sunt de obicei trimise în urma unei plângeri formale înaintate Comisiei Europene. Strângerea de informaţii reprezintă primul pas în cadrul unei anchete CE şi nu înseamnă că instituţia europeană va iniţia în mod obligatoriu o investigaţie formală împotriva Apple.

Dacă, în urma unei astfel de anchete, Comisia ajunge la concluzia că într-un anumit domeniu companiile acţionează neconform cu reglementările UE, instituţia poate impune amenzi şi poate cere modificarea practicilor din respectivul domeniu.

Serviciul Apple, care este construit pe baza platformei Beats Electronics, va oferi streaming nelimitat de muzică pentru un preţ de aproximativ 10 dolari pe lună, după cum anticipează analiştii.

Compania americană va uni serviciul de streaming cu aplicaţia iTunes care permite descărcarea de melodii pe dispozitivele Apple.

Apple a preluat anul trecut pentru aproximativ 3 miliarde de dolari compania Beats Electronics, care deţine o platformă online de muzică şi produce echipament audio.

Compania Beats Electronics a fost fondată la începutul anului trecut de către cântăreţul Dr. Dre împreună cu Jimmy Iovine, care s-a declarat împotriva serviciilor gratuite de distribuţie a muzicii, pentru că nu respectă valoarea melodiilor înregistrate.

În prezent, tot Iovine se ocupă de lansarea serviciului de streaming al Apple şi conduce negocierile cu casele de discuri.

Spotify are aproximativ 15 milioane de abonaţi, care plătesc lunar 10 dolari pentru a avea acces la un număr nelimitat de melodii. De asemenea, alte 60 de milioane de persoane folosesc versiunea gratuită, bazată pe veniturile din publicitate, a serviciului.

Tensiunile din industrie au crescut în ultima vreme din cauza existenţei unor servicii gratuite de streaming. Anul trecut, cântăreaţa Taylor Swift şi-a retras toate piesele de pe Spotify, în urma neînţelegerilor pe care le-a avut cu administratorii acestui serviciu muzical în legătură cu termenii financiari ai contractului lor.

De asemenea, Universal Music, cea mai mare companie din industria muzicală din lume, se află într-un conflict cu Spotify în legătură cu licenţele acordate pentru ca serviciul gratuit să poată distribui muzica produsă de companie. Universal Music pune presiune pe Spotify pentru a schimba condiţiile în care oferă gratuit muzică online, în sensul limitării perioadei în care utilizatorii pot asculta muzică fără să plătească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici