- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.09.2022, 16:59)
- Cosmin Pirv
Comisia Europeană cere statelor membre să-şi modernizeze sistemele de venit minim
Comisia Europeană a cerut miercuri statelor membre să îşi modernizeze sistemele de venit minim pentru a reduce sărăcia şi excluziunea socială în Europa.
Urmărește
336 afișări
Comisia Europeană cere statelor membre să-şi modernizeze sistemele de venit minim
Potrivit unui comunicat al CE, deşi sistemele de venit minim există în toate statele membre, gradul lor de adecvare, acoperire şi eficacitate în ceea ce priveşte sprijinirea persoanelor variază în mod semnificativ.
Propunerea de recomandare a Consiliului prezentată miercuri oferă statelor membre orientări clare cu privire la modalităţile de a asigura eficacitatea sistemelor lor de venit minim în combaterea sărăciei şi promovarea incluziunii active în societate şi pe pieţele forţei de muncă.
Astfel, statelor membre li se recomandă, printre altele, să stabilească nivelul sprijinului pentru venit printr-o metodologie transparentă şi solidă. „Statele membre ar trebui să atingă un nivel adecvat al sprijinului pentru venit până cel târziu la sfârşitul anului 2030, protejând în acelaşi timp sustenabilitatea finanţelor publice. Să revizuiască şi să ajusteze anual, dacă este necesar, nivelul sprijinului pentru venit”, arată CE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Furtul tezaurului. Explicaţiile date de Directorul Muzeului Naţional de Istorie / Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro / Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania
-
The Times: „Ucraina are nevoie de Trump”. Care sunt cele patru scenarii privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina
-
Trump impune tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie Columbiei / Replica preşedintelui Columbiei
De asemenea, pentru a promova egalitatea de gen şi independenţa economică, în special pentru femei şi pentru adulţii tineri, statele membre ar trebui să faciliteze primirea de sprijin pentru venit per persoană, şi nu per gospodărie, fără a mări neapărat nivelul global al prestaţiilor per gospodărie. În plus, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a asigura utilizarea venitului minim de către gospodăriile monoparentale, conduse în principal de femei.
Totodată, CE cere ca procedurile de depunere a cererilor să fie accesibile, simplificate şi însoţite de informaţii uşor de înţeles. Decizia privind cererea de venit minim ar trebui să fie emisă în termen de 30 de zile de la depunere, cu posibilitatea revizuirii deciziei.
„Sistemele de venit minim ar trebui să ajute oamenii să îşi găsească un loc de muncă şi să îl păstreze, de exemplu, prin educaţie şi formare favorabile incluziunii, sprijin pentru plasament pe piaţa muncii, sprijin post-plasament şi mentorat. Ar trebui să fie posibil să se combine sprijinul pentru venit cu veniturile obţinute din munca desfăşurată pentru intervale mai scurte, de exemplu în timpul perioadei de probă sau al stagiilor”, se mai arată în comunicat.
CE mai precizează că statele membre ar trebui să efectueze o evaluare individuală, multidimensională a nevoilor, pentru a identifica obstacolele cu care se confruntă beneficiarii în ceea ce priveşte incluziunea socială şi/sau găsirea unui loc de muncă şi sprijinul necesar pentru îndepărtarea lor. Pe această bază, în termen de cel mult trei luni de la accesarea venitului minim, beneficiarii ar trebui să primească un plan de incluziune care să definească obiective comune, un calendar şi un pachet de sprijin adaptat pentru atingerea acestui obiectiv.
Venitul minim reprezintă plăţi în numerar care vin în ajutorul gospodăriilor unde acest sprijin este necesar pentru a reduce decalajul în materie de venit până la un anumit nivel, pentru a plăti facturile şi pentru a avea o viaţă demnă.
Conform CE, propunerea va contribui la atingerea obiectivelor sociale ale UE pentru 2030 legate de reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune cu cel puţin 15 milioane. Totodată, ea va ajuta statele membre să atingă obiectivul ca cel puţin 78 % din populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani să aibă un loc de muncă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe