- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Compania care va administra centrala Tarniţa, proiect de 1 miliard de euro, va fi scutită de mai multe taxe
Compania care va administra viitoarea hidrocentrală Tarniţa-Lăpuşeşti, proiect de peste 1 miliard de euro, va fi scutită de mai multe taxe şi tarife, iar unitatea de producţie a electricităţii va fi declarată de interes strategic naţional.
Compania care va administra centrala Tarniţa, proiect de 1 mld euro, va fi scutită de mai multe taxe
Compania care va opera unitatea de producţie şi stocare a electricităţii de la Tarniţa, judeţul Cluj, nu va plăti taxa de cogenerare, achiziţia de certificate verzi, tariful pentru transportul energiei, respectiv componenta de extragere de energie electrică din reţea, tarifului pentru serviciul de sistem, potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, compania va fi exceptată de la plata apei utilizate în procesul de producţie a electricităţii, taxă percepută de Apele Române. Spre exemplu, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie în hidrocentrale din România, plăteşte anual 80 milioane de euro pentru apa utilizată în procesul de producţie.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 22:17
• Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 22:39
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic / Ruşii încearcă să pătrundă în Pokrovsk pentru a-l încercui
Totodată, în vederea construcţiei hidrocentralei, scoaterea, definitivă ori temporară, a terenurilor din circuitul agricol şi, respectiv, din fondul forestier naţional, va fi exceptată de la plata taxelor.
"În condiţiile în care necesarul de terenuri pentru construirea unei centralele hidroenergetice cu acumulare prin pompaj este de ordinul sutelor de hectare, iar costurile cu taxele pot depăşi 100.000 euro/hectar, taxarea acestora constituie o barieră în sine pentru decizia promovării unei astfel de investiţii de utilitate publică", se spune în nota de fundamentare.
Proiectul de la Tarniţa-Lăpuşteşti se va întinde pe o suprafaţă de 205 hectare, astfel că societatea care va construi centrala va fi scutită de plata a 20,5 milioane euro ca taxă pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol şi din fondul forestier.
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că România este singura ţară din Uniunea Europeană care, deşi dispune de condiţii naturale "deosebit de favorabile" pentru construcţia şi operarea centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, nu deţine o astfel de centrală.
În prezent, în Comunitatea Europeană sunt în funcţiune 170 de centrale de pompaj, cu o putere instalată totală de 45.000 MW. Comparativ, România deţine unităţi de producţie a energiei de circa 20.000 MW.
Alte 60 de centrale de pompaj se afla în diverse faze de construcţie. Centralele de pompaj sunt necesare dezvoltării sectorului energetic european, în mod deosebit integrării capacităţilor de producere a energiei electrice pe baza energiei eoliene şi a energiei solare, potrivit notei de fundamentare.
Compania de proiect, Hidro Tarniţa, anunţa, în urmă cu o săptămână, că sunt mai mulţi investitori interesaţi de acest proiect evaluat la peste 1 miliard de euro. Acţionarii Hidro Tarniţa sunt Electrica şi Complexul Energetic Hunedoara, fiecare cu câte 50% din acţiuni.
Hidrocentrala ar urma să fie construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald.
Lista investitorilor precalificaţi va fi publicată în 14 noiembrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO