Companiile de asigurări de viaţă au plătit indemnizaţii de 445 mil. lei în T1/2024

Companiile de asigurări au plătit indemnizaţii brute, maturităţi şi răscumpărări pe zona asigurărilor de viaţă de 445 mil. lei în primele trei luni din 2024, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.

Urmărește
125 afișări
Imaginea articolului Companiile de asigurări de viaţă au plătit indemnizaţii de 445 mil. lei în T1/2024

Companiile de asigurări de viaţă au plătit indemnizaţii de 445 mil. lei în T1/2024

Potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din primul trimestru (T1) al anului 2024, citate de ZF, din valoarea totală a indemnizaţiilor brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite de asigurători în primele trei luni din 2024 pe zona asigurărilor de viaţă, circa 99% din total au fost acoperite de 10 companii de asigurări care actiează pe acest segment.

Liderul clasamentului celor mai mari 10 companii de asigurări în funcţie de valoarea indemnizaţiilor brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite pe zona asigurărilor de viaţă rămâne NN Asigurări de Viaţă. Astfel, compania a plătit 153 mil. lei în primele trei luni din 2024, înregistrând un avans de 7% faţă de perioada similară a anului trecut. După plata acestor indemnizaţii, maturităţi şi răscumpărări, societatea a rămas cu 131 mil. lei, bani pe care a trebuit să îi gestioneze în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi cheltuielile administrative.

Poziţia a doua în top aparţine companiei BCR Asigurări de Viaţă, care a ajuns la o valoare a indemnizaţiilor brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite în primele trei luni din 2024 de 81 mil. lei, în scădere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut. După plata acestor indemnizaţii, compania a răams cu 48 mil. lei, bani pe care a trebuit să îi gestioneze în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi cheltuielile administrative.

Podiumul este completat de Metro­politan Life, care a înregistrat la finalul primelor trei luni din 2024 o valoare a indem­nizaţiilor brute, maturităţilor şi răscum­părărilor plătite de 68 mil. lei, în creştere semnificativă cu 57% faţă de perioada similară a anului trecut. După plata indem­nizaţiilor, societatea a rămas cu 126 mil. lei, bani pe care a trebuit să îi gestioneze în vede­rea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi cheltuielile administrative.

BRD Asigurări de Viaţă ocupă poziţia a patra în clasament, ajungând la o vlaoare a indemnizaţiilor brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite în primele trei luni din 2024 de 47 mil. lei, în creştere cu 68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. După plata acestora, societatea a rămas cu 59 mil. lei, bani pe care a trebuit să îi gestioneze în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi cheltuielile administrative.

Asirom a urcat pe poziţia a cincea în cla­sa­mentul din primele trei luni din 2024, faţă de perioada similară a anului trecut, ajun­gând la o valoare a indemnizaţiilor brute, ma­turităţilor şi răscumpărărilor plătite de 44 mil. lei, înregistrând un avans de 76% faţă de pri­mele trei luni din 2023. După plata aces­tor in­demnizaţii, compania nu nu­mai că nu rămâne cu bani de gestionat ca în cazul competitorilor săi din top, dar în acelaşi timp trebuie să mai completeze cu 6 mil. lei.

Surse din piaţă au explicat pentru ZF că acest rezultat nu are nici un fel de impact asupra companiei, iar asigurătorii întotdeauna au un buffer pentru astfel de situaţii din momentele în care constituie rezervele.

În ceea ce priveşte poziţia a şase din top, aceasta este ocupată de Signal Iduna, care a înregistrat o valoarea de indemnizaţiilor brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite în primele trei luni din 2024 de 40 mil. lei, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut. După plata acestor indemnizaţii, compania a răams cu 67 mil. lei, bani pe care a trebuit să îi gestioneze în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi cheltuielile administrative.

Allianz-Ţiriac este ocupantul poziţiei şapte în top, după ce în urmă cu un an se afla pe locul opt. Compania a înregistrat la finalul primelor trei luni din 2024 o valoare a indemnizaţiilor brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite de 32 mil. lei, o valoare de peste 5 ori mai mare comparativ cu cea din primele trei luni ale anului 2023. După plata acestor indemnizaţii, Allianz-Ţiriac a rămas cu 66 mil. lei, bani pe care a trebuit să îi gestioneze în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi cheltuileile administrative.

Poziţia a opta în clasament aparţine companiei Generali, care a ajuns la o valoare a indemnizaţiilor brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite de 18 mil. lei în primele trei luni din 2024, în creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. După plata acestora, Generali a rămas cu 16 mil. lei, bani de gestionat în vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea în reasigurare şi cheltuielile administrative.

Pe ultimele două poziţii din clasament se află Grawe, cu o valoarea a indemnizaţiilor, brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite de 13 mil. lei şi Groupama cu o valoare de indemnizaţiilor brute, maturităţilor şi răscumpărărilor plătite de 5 mil. le, nivel asemănător în primele trei luni din 2024 ca în primele trei luni din 2023.

Comparativ cu politica de reasigurare pentru asigurările generale, pe zona asigurărilor de viaţă, în mod tradiţional, companiile de asigurări preiau o parte mult mai mare din riscul subscris, astfel gradul de cedare în reasigurare este de obicei la un nivel mult mai scăzut.

Ca urmare a faptului că primele de asigurare sunt în general anticipate, iar despăgubirile, în caz de producerea evenimentului asigurat, sunt fixate prin contracte pentru fiecare eveniment, acestea fiind mai predictibile, asigurătorii de viaţă nu apelează la fel de frecvent la cedarea în reasigurare ca cele de asigurări generale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici