- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.08.2024, 09:07)
- Alexandra Cepăreanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Companiile din IT caută doar specialişti, poziţiile de entry-level sunt afectate
Industria IT a devenit mult mai prudentă în ultimul an, notează Ziarul Financiar.
Urmărește
3238 afișări
Companiile din IT caută doar specialişti, poziţiile de entry-level sunt afectate
Industria IT a devenit mult mai prudentă în ultimul an, însă anumite tendinţe continuă să contureze piaţa muncii de profil, susţine Corina Vasile, director executiv al ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii). Astfel, în timp ce unele specializări rămân deficitare, numărul joburilor entry-level scade, ceea e se traduce prin faptul că specialiştii cu experienţă sunt în continuare căutaţi de jucătorii din domeniu.
„Am remarcat câteva tendinţe. Practic, anumite specializări sunt în continuare în deficit, joburi entry level sunt mai puţine şi sunt companii care reduc numărul de posturi pentru unele roluri/specializări, dar angajează mulţi oameni pentru alte roluri sau specializări, pentru că piaţa e în schimbare, tehnologiile şi modul de lucru se schimbă şi ele, iar companiile trebuie să livreze ceea ce au nevoie clienţii. De asemenea se reduc în special rolurile de volum, unde s-au făcut recrutări masive în pandemie şi care, de cele mai multe ori au fost conectate la proiecte de digitalizare cu grad de urgenţă mare, generate de situaţia de la momentul respectiv. Este o corecţie normală a pieţei în acest segment“, a spus pentru ZF Corina Vasile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Ea a adăugat că schimbările rapide din piaţă forţează firmele să angajeze direct oameni cu skillurile necesare, fără a mai avea timp pentru procesele clasice de re-specializare sau supraspecializare.
„Viteza schimbărilor din piaţă nu permite peste tot modelul clasic de re-specializare sau supraspecializare, cu care IT-iştii erau obişnuiţi, pentru că nu este timp, şi atunci trebuie să recrutezi exact skillurile de care ai nevoie în proiectele noi.“
Adrian Dinu, fondatorul Creasoft, un producător şi dezvoltator de sisteme electronice şi software de control şi monitorizare personalizat, susţine şi el că cei mai afectaţi de tendinţa de scădere a pieţei de IT sunt angajaţii la început de carieră, juniorii, care găsesc cu greu şi oportunităţi de internship.
„Noi avem parteneriat cu Facultatea de Automatică, iar dacă anul trecut găseai cu greu până şi juniori, anul acesta nu mai primesc oferte. Clienţi sau parteneri de-ai mei, care anul trecut mă rugau să le dau CV-uri ale studenţilor în an terminal de la Automatică, m-au anunţat că au primit de la firma-mamă ordin că nu mai iau decât seniori cu minimum 10 ani de experienţă şi că micşorează numărul celor de la nivel mediu şi juniori, care sunt undeva la 80% dintre IT-iştii din România“, a spus fondatorul companiei Creasoft, cu afaceri consolidate de 12,8 mil. lei (2,5 mil. euro) în 2023.
Ideea că jucătorii din industria de IT&C caută în continuare specialişti cu experienţă este susţinută şi de Alexandru Lăpuşan, CEO şi cofondator al Zitec, furnizor de servicii de IT şi marketing digital, cu afaceri de 149 mil. lei (30 mil. euro) în 2023.
„Piaţa forţei de muncă din sectorul IT&C va continua să fie una foarte competitivă, însă nu într-o măsură imposibilă. Cererea pentru profesionişti cu aptitudini dezvoltate în zonele de securitate cibernetică, inteligenţă artificială, cloud şi data science va rămâne ridicată. Adoptarea noilor tehnologii şi continuarea procesului de digitalizare va contribui, de asemenea, la cererea de angajaţi cu experienţă în segmentul IT. Lucrul de la distanţă va rămâne comun în IT, iar asta ar putea creşte numărul de talente disponibile pentru anumite poziţii“, spunea la începutul anului în curs, într-un interviu pentru ZF Alexandru Lăpuşan.
De asemenea, compania Integrisoft Solutions, dezvoltator şi furnizor de aplicaţii şi soluţii software pentru administraţia publică centrală şi locală, care anul trecut a angajat 22 de persoane, majoritatea cu roluri de junior, în prezent se află în căutare de specialişti care să ocupe diverse roluri, a spus pentru ZF Cristian Trestianu, director general al Integrisoft Solutions, cu afaceri de 29,8 mil. lei (peste 5,9 mil. euro) în 2023.
„În prezent recrutăm profesionişti pentru roluri de team leaders, analişti business, consultanţi. Iar anul viitor ne propunem consolidarea şi certificarea oamenilor din segmentul middle/junior.“
După toate schimbările care au loc pe piaţa muncii dedicată industriei de IT&C din România, specialiştii din domeniu au început să pună mai mult accent pe stabilitatea la locul de muncă şi flexibilitatea pe care le-o oferă compania în cadrul căreia lucrează.
„Ceea ce ştim din studiile salariale este că stabilitatea a început să conteze, un aspect care apărea mai puţin în top în trecut. Nivelul salarial şi beneficiile răm?n în top, se adaugă şi diferite aspecte ale condiţiilor de muncă – de exemplu munca la distanţă sau programul flexibil. Din perspectiva tendinţelor pieţei, re-specializarea şi supra-specializarea vor accelera şi, în general, învăţarea continuă, nu doar hard skills, dar şi soft skills“, a explicat Corina Vasile.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe