- Home
- Economic
- PARIS, (07.04.2014, 14:45)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Holcim şi Lafarge vor fuziona, formând cel mai mare producător de ciment din lume. Companiile nu intenţionează să închidă fabrici în cadrul procesului
Compania Holcim şi Lafarge, ambele cu operaţiuni în România, au convenit o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume şi va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obţine aprobările autorităţilor de reglementare.
Urmărește
1307 afișări
Companiile Holcim şi Lafarge vor fuziona, formând cel mai mare producător de ciment din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE: 14:30 - Holcim şi Lafarge nu intenţionează să închidă fabrici în procesul de fuziune
Holcim şi Lafarge nu intenţionează să închidă fabrici în cadrul procesului de fuziune, care presupune şi renunţarea la active din unele ţări pentru a obţine acordul autorităţilor de reglementare, iar o eventuală vânzare a unităţilor de producţie ar avea un impact minim asupra locurilor de muncă.
"Nicio fabrică nu va fi închisă. Impactul asupra locurilor de muncă va fi redus", a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei franceze Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni şi director general al noii companii LafargeHolcim.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
Lafarge şi Holcim vor vinde afaceri care asigură în prezent 10-15% din EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) pentru a obţine avizele autorităţilor de reglementare.
Cele două companii au format o comisie care va identifica activele la care se va renunţa, iar implementarea recomandărilor va începe imediat după finalizarea procesului de fuziune.
"Vom începe procesul de a renunţa la active cât mai repede posibil. Vânzarea presupune alt proprietar. Chiar dacă se pierd locuri de muncă, acestea vor fi puţine", a declarat preşedintele Consiliului Director al Holcim, Rolf Soiren.
Directorul general al producătorului francez de ciment Lafarge, Bruno Lafont, va conduce compania rezultată în urma fuziunii, au anunţat, luni, Holcim şi Lafarge, potrivit Bloomberg.
Wolfgang Reitzle, care urma să preia conducerea Holcim, din Elveţia, în acest an va prelua postul de preşedinte al board-ului noii companii, care se va numi LafargeHolcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atât de conducerea Lafarge, cât şi de cea a Holcim.
Tranzacţia structurată pentru a include exclusiv acţiuni, va conduce la sinergii de peste 1,4 miliarde de euro şi va fi finalizată probabil în prima jumătate din 2015, au informat cele două companii. Lafarge şi Holcim vor vinde active, mai ales în Europa, pentru a obţine avizele autorităţilor de reglementare.
Ambele companii au capacităţi de producţie importante şi care se suprapun în ţări precum Franţa, Germania, Spania, Cehia, România şi Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar, potrivit Reuters.
Companiile vor putea combina anumite operaţiuni, după ce recesiunea globală a erodat cererea pentru materiale de construcţii şi a condus la oprirea activităţii unor fabrici sau la funcţionarea acestora în pierdere, scrie Bloomberg. Pentru a obţine un randament mai bun la fabricile cu consum ridicat de energie, Holcim a convenit în august un schimb de active în Germania şi Cehia cu Cemex, cel mai mare producător de ciment de pe continentul american.
"Fuziunea va fi bine primită", a declarat Christian Arnold, analist la Bank Vontobel, din Zurich. Lafarge a crescut vineri cu 8,9% pe bursă, la o capitalizare de 18,4 miliarde de euro, în timp ce Holcim a avansat cu 6,9%, la o capitalizare de 26,2 miliarde de franci elveţieni (21,4 miliarde de euro).
Holcim va lanasa o ofertă publică destinată investitorilor Lafarge, în cadrul căreia va oferi o acţiune proprie pentru una a companiei franceze. Oferta este condiţionată de obţinerea acordului a cel puţin două treimi din acţionarii Lafarge.
Întrebat dacă structura tranzacţiei indică o preluare a Lafarge de către Holcim, şeful Lafarge şi viitorul director al LafargeHolcim, Bruno Lafont, a declarat că aceasta este o fuziune între egali.
Tranzacţia va atrage atenţia autorităţilor de reglementare la nivel global.
"Autorităţile responsabile de concurenţă vor analiza în amănunt", a declarat Assimakis Komninos, avocat la firma White & Case, din Bruxelles.
Lafarge a estimat în raportul anual pentru 2013 că avea o cotă de 34% pe piaţa cimentului din Franţa, 40% în Marea Britanie şi 10% în Germania şi Spania. În SUA, producătorul francez controla 12% din piaţa cimentului, iar în Rusia 7%. Holcim nu a furnizat date despre cotele de piaţă din ţările unde are operaţiuni.
"Cele mai semnificative suprapuneri (de producţie, n.r.) sunt în Europa. Anumite ţări vor necesita o atenţie specială, şi anume Canada, SUA, Brazilia şi posibil India şi China", a spus Lafont, adăugând că două treimi din activele la care va renunţa noua companie sunt situate în Europa.
Lafont consideră că renunţarea la aceste active va satisface cerinţele autorităţilor de reglementare.
Ambele companii au făcut achiziţii costisitoare înaintea crizei financiare, în urma cărora au acumulat datorii semnificative. Holcim are în prezent 71.000 de angajaţi în 70 de ţări, iar Lafarge 65.000 de angajaţi în 64 de ţări.
Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.
Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor.
Alături de Lafarge şi Holcim, un alt jucător important pe piaţa cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe