- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Concurenţa verifică preţul impus de ANRE la Hidroelectrica, care a reclamat că nu acoperă costurile
Consiliul Concurenţei a început o investigaţie privind modul în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a impus Hidroelectrica să vândă energie populaţiei, după ce productorul de energie şi Fondul Proprietatea (FP) au reclamat că tarifele sunt sub costul de producţie.
Concurenţa verifică preţul impus de ANRE la Hidrolectrica, care a reclamat că nu acoperă costurile (Imagine: Darius M itrache/Mediafax Foto)
"Investigaţia va fi finalizată cel mai devreme în a doua jumătate a anului", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Consilului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
ANRE a decis anul trecut că populaţia va fi alimentată în regim reglementat doar cu energie furnizată de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile.
Fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza, spunea în luna decembrie a anului trecut că decizia ANRE va cauza Hidrolectrica pierderi de 30 de milioane de euro, întrucât compania va fi obligată să vândă la 114 lei pe MWh, în timp ce costul de producţie este de 160 lei pe MWh.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Nicuşor Dan: La referendum pot vota inclusiv cei care şi-au făcut viză de flotant acum două zile
-
Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească aderarea Ucrainei la NATO
-
Surse din serviciile de informaţii ucrainene: Rusia ar plănui să divizeze Ucraina în trei regiuni
Chiriţoiu a menţionat că Nuclearelectrica nu a depus la Consiliul Concurenţei o plângere similară.
Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie.
Totodată, Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, a înaintat Consiliului Concurenţei o altă plângere, legată de preţul prea mare al apei uzinate folosită de Hidroelectrica la producţia electricităţii.
Potrivit lui Borza, costul apei uzinate înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an pentru Hidroelectrica.
Problema preţului apei folosite în producţia de electricitate de hidrocentrale şi termocentrale a fost abordată anul trecut şi de Dan Gheorghiu, consilier al premierului Victor Ponta, care spunea că Departamentul pentru Energie a propus Guvernului să reducă preţul apei uzinate, dar Ministerul Mediului blochează discuţiile.
Hidroelectrica şi Nuclearelectrica asigură, împreună, aproximativ 50% din necesarul de electricitate la nivel naţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO