- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.05.2015, 13:38)
- Andrei Mazurchievici
Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Bodea, CRE: Problemele din Ucraina au grăbit realizarea Uniunii Energetice Europene - VIDEO
Conflictul armat din Ucraina a grăbit realizarea Uniunii Energetice Europene, iar România trebuie să-şi alinieze strategia energetică la directivele europene, a declarat marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Energy, preşedintele Centrului Român al Energiei, Corneliu Bodea.
Urmărește
211 afișări
"Uniunea Energetică Europeană este mai mult decât un concept, este o măsură deja adoptată de Comisia Europeană, care este foarte strâns legată de ceea ce ar trebui să însemne strategia energetică a României. Uniunea Energetică nu ar trebui să ne mire, pentru că era previzibil că UE va avansa şi în domeniul energiei. Vorbim de uniune economică, a venit uniunea vamală, iar acest spaţiu comun se extinde şi era logic că la un moment dat va veni şi în domeniul energiei. Problemele întâmplate la estul ţării au grăbit puţin luarea acestor măsuri de uniune energetică, pentru asigurarea energetică a ţărilor din Uniunea Europeană", a spus Bodea, care este şi preşedinte al Adrem Invest şi Adrem Automation.
Bodea a arătat că Uniunea Europeană a stabilit ca 10% din producţia ţărilor membre să intre până în 2020 în interiorul Uniunii Energetice Europene.
"Asta arată că problema este tratată cu precauţie. Energia este un subiect destul de delicat politic în interiorul ţărilor. Aceste provocări pot să transforme România din ceea ce ştim despre ea din punct de vedere energetic, că are capacitate de producţie peste consum, că la capitolul securităţii energetice suntem pe locurile fruntaşe în lume, dar toate aceste lucruri pot intra în paranteze, dacă România nu-şi măsoară atent paşii şi nu îşi aliniază strategia la ceea ce Uniunea Energetică Europeană are să ne aducă. Având în vedere că proiectele în energie se recuperează într-o perioadă foarte lungă de timp, 20-30 de ani, atunci trebuie ca în momentul în care gândim strategia energetică a României, să plecăm în primul rând de la o viziune care trebuie aliniată cu direcţiile europene", a completat Bodea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Cuba: 553 de prizonieri au fost eliberaţi după relaxarea sancţiunilor de către SUA
-
Zelenski vizitează Polonia după progresele în disputa istorică privind al Doilea Război Mondial
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
Corneliu Bodea a menţionat că producţia României este aproape de media UE, dar consumul este mai mic.
"Este loc de creştere. România are preţuri la energie rezonabil de mici. Aceste două lucruri pot să suporte creşterea energetică. Din punct de vedere al independenţei energetice, România stă mult mai bine decât media UE. Strategia energetică a României trebuie să se bazeze pe o viziune care să dea răspunsul la întrebarea ce rol vrem să jucăm în această Uniunea Energetică Europeană. Numai de aici se pot identifica obiective şi se poate construi o strategie care să fie durabilă şi care să plaseze România acolo unde merită să fie în contextul energetic european", a explicat Bodea.
Având în vedere că România este un furnizor de securitate energetică ar trebui să influenţeze Uniunea Energetică Europeană într-o manieră în care să fie avantajată, consideră şi fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu.
"Olanda are o situaţie energetică asemănătoare cu a României, dar Olanda este una dintre ţările care se opun creării Uniunii Energetice Europene. Nu cred că România ar trebui să se opună, pentru că sunt un mare susţinător al Uniunii Energetice, dar ar trebui să fie atentă la o serie de nuanţe şi ar trebui să influenţeze acest concept într-o manieră care să o avantajeze. Trebuie să plecăm de la o realitate, că România este un furnizor de securitate energetică şi nu beneficiar de securitate energetică şi din această perspectivă ar trebui să ne gândim ce dăm şi ce primim, în aşa fel încât să fie un echilibru în contextul acestor discuţii", a conchis Nicolescu.
În luna martie, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat la finalul primei zile a summitului UE de la Bruxelles, că liderii statelor europene au convenit asupra creării Uniunii Energetice, UE urmând să accelereze conectarea conductelor naţionale şi a reţelelor electrice.
Economia ucraineană a fost extrem de dur afectată în urma protestelor violente şi conflictului cu separatiştii proruşi din estul ţării. Parlamentul ucrainean a adoptat o declaraţie prin care denunţă Rusia ca "stat agresor". Kievul, guverne occidentale şi NATO acuză Moscova că alimentează războiul din regiunea Donbas prin susţinerea insurgenţilor cu armament şi oameni, acuzaţii pe care ruşii le resping.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Cine deține și ce valoare are Casa Ceaușescu. „Palatul Primăverii” era locul de suflet al dictatorului
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe