- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.04.2014, 14:29)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA Mediafax-Coface - Companiile trebuie să deruleze proiecte de investiţii pentru a deveni profitabile şi bancabile
Companiile trebuie să aibă proiecte de investiţii care atrag capital străin sau local şi să devină profitabile pentru a putea accesa credite de la bănci, îmbunătăţind astfel şi raportul dintre îndatorarea firmelor şi capitalul deţinut, consideră Rozalia Pal, economist şef al Garanti Bank.
Urmărește
116 afișări
Rozalia Pal, economist şef al Garanti Bank (Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
"Avem cinci ani de criză cu pierderi acumulate la companii şi creşteri de insolvenţe. Este clar că o companie cu pierderi devine nebancabilă şi nu mai poate să obţină finanţare. Soluţia trebuie să vină pe partea de producţie, prin proiecte de investiţii care atrag capital şi atunci rezolvăm şi îndatorarea companiilor faţă de capital", a declarat Pal la "Conferinţa de Risc de Ţară 2014" organizată de Coface şi Mediafax.
Ea a arătat că firmele vor putea atrage şi finanţări de la bănci odată ce prezintă proiecte profitabile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
"Există surse interne care pot finanţa creditarea economiei, mai ales în condiţiile în care depozitele în sistemul bancar ar creşte în momentul de faţă cu 10% faţă de anul precedent atât pe partea de populaţie, cât şi la companii. Dobânzile în moneda locală s-au îmbunătăţit (la creditare - n.r.), au scăzut cu trei puncte procentuale, deci finanţarea a devenit mai ieftină. Soluţia este să avem proiecte de investiţii, stimulare pe această parte, nu cum să împrăştiem banii în economie, ci pentru ce anume dăm finanţare", a spus Pal.
Economistul a subliniat totodată importanţa fondurilor europene ca sursă de finanţare, precum şi politicile guvernamentale de stimulare a investiţiilor, precum reducerea contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajator şi neimpozitarea profitului reinvestit.
"Odată cu investiţiile profitabile vor creşte şi salariile şi apoi putem vorbi şi de creşterea consumului", a precizat Pal.
La rândul său, economistul şef al BRD, Florian Libocor, apreciază că încrederea reprezintă una dintre barierele relansării creditării şi atât timp cât nu există o contraparte solvabilă, sistemul bancar este reticent în a da împrumuturi, deşi există lichiditate şi dorinţa de a plasa banii.
"Nu poţi să te învârţi în cercul vicios sperând că făcând în continuare acelaşi lucru vei putea da drumul creditării. Nu putem să reparăm greşelile pe care le-am făcut dacă vom continua să gândim cum am gândit atunci când am greşit", a punctat Libocor.
El s-a întrebat retoric dacă ritmul scăzut cu care îşi revine creditarea este cauzat doar de lipsa unei cereri solvabile şi de reticenţa unui sistem bancar foarte prudent sau are ca factori determinanţi şi lipsa unei strategii a Guvernului pe termen lung, în care să apară cu termene concrete toate proiectele de investiţii pe următoarele două-trei decade.
"Nu am niciun fel de motiv să mă tem de evoluţia economiei pe care România o va avea, a sistemului bancar, care este unul solid şi bine capitalizat, sau de potenţialul României. Am motive să mă tem de lipsa înţelepciunii pe care o avem să folosim acest potenţial, de aşa-zisa schimbare extrem de rapidă a orientărilor şi strategiei României pe termen scurt. Schimbarea unui guvern înseamnă schimbarea strategiei pe care o avem ca ţară şi nu este corect", a afirmat Libocor.
Economistul BRD a punctat că, deşi România a ieşit din procedura de deficit bugetar excesiv, nu a fost capabilă niciodată să colecteze mai mult de 33% venituri ca procent din PIB, indiferent de modul de taxare, progresiv sau cu cotă unică.
"Asta ridică multe semne de întrebare! Apoi, intrând sub 3% deficit, ne împăcăm cu ideea, nu mai avem o problemă cu deficitul. Dar a accepta că un deficit de sub 3% este tot ceea ce ne dorim este ca şi cum aţi accepta că mersul pe jos este o virtute, or mersul pe jos nu este o virtute", a conchis Libocor.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate