- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.11.2013, 14:50)
- Ioan Dornescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Merica: Puţini pasageri cu avionul. Românii folosesc tot autobuzul pentru a merge în Spania şi Irlanda - VIDEO
România are un număr redus de pasageri care optează pentru transportul cu avionul, dar şi puţini piloţi sau aeronave, fiind preferate în continuare autobuzele, a declarat marţi Radu Merica, şeful CA al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, la conferinţa Mediafax Talks about Aviation.
Urmărește
552 afișări
"Avem per total un număr foarte redus de pasageri raportat la populaţia României. Ai noştri încă merg cu autobuzele până în Spania sau în Irlanda, lucru foarte bun de altfel, dar costisitor ca timp. Trebuie să apropiem aviaţia de oameni", a spus Merica, totodată preşedinte al Aircraft Owner&Pilot Association of Romania.
În România operatorul naţional de transport este un brand serios care însă, din nefericire, se zbate de ani buni în "turbulenţe economice", a spus Merica. Totodată, pe piaţă activează şi un operator low-cost, salvat însă după "o aterizare dură", a spus el, referindu-se Blue Air, preluat de un grup de investitori de la omul de afaceri Nelu Iordache, arestat pentru corupţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"Avem mult mai puţini piloţi decât ţările din jur raportat la numărul de locuitori şi puţine aeronave. În mod sigur suntem pe locul întâi la taxe şi tarife, la cuantumul lor. Aici ne descurcăm minunat", a arătat Merica.
El a menţionat că în România se poate vorbi de suprareglementare şi că în domeniul securităţii aeroportuare există multe costuri artificiale şi restricţii.
Reprezentantul Aeroporturi Bucureşti spune că în aviaţie a întâlnit atât profesionişti adevăraţi cât şi persoane "aterizate în aviaţie" din politică.
În opinia lui, managerilor privaţi selectaţi la companiile de stat trebuie să le fie trasate obiective clare, dar adresându-se ministrului Transporturilor, prezent în sală, a afirmat că nu trebuie să existe presiuni politice la aceste companii.
"Nu vom rezolva problemele aviaţiei astăzi, însă ar fi important să discutăm deschis despre ele, să nu ascundem problemele sub preş. Dacă o să mergem în continuare în direcţia bună e posibil ca în câţiva ani să nu mai putem spune ca în bancul acela din vremuri de demult că România deţine un record mondial: este singura ţară în care aviaţia este la pământ şi agricultura în aer", a concluzionat Merica.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Române a Operatorilor Privaţi din Aviaţie, Dorin Ivaşcu, a declarat că România are doar 0,46 pasageri pe cap de locuitor pe cursele aeriene, de peste cinci ori sub media europeană.
"Media europeană este de cinci ori mai mare, 2,5. Deci orizonul de dezvoltare e mobilizator, dacă nu eşti pesimist şi zici «uite în ce hal suntem»", a spus Ivaşcu.
El a afirmat că Europa de Vest este "plină de aeroporturi", iar România arată, din acest punct de vedere, ca Africa.
"Pe noi lipsa autostrăzilor nu ne deranjează. Noi chiar avem un slogan pentru o firmă de air taxi: un taxi pentru drumurile noastre", a adăugat el.
Ivaşcu a arătat că dacă în România există un aeroport la 12.000 de kilometri pătraţi media europeană este de un aeroport la 1.200 de kilometri pătraţi.
"Deci suntem de 10 ori sub media europeană. E adevărat că fiecare aeroport ar trebui să-şi găsească vocaţia lui. Sunt puţine aeroporturi şi din această cauză nu avem nici turism aeronautic în România", a mai spus Ivaşcu.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe