CONFERINŢA MEDIAFAX: Patronatele din agricultură acuză ministerul că are uşile blocate pentru discutarea problemelor

Reprezentanţii patronatelor din agricultură sunt nemulţumiţi de comunicarea cu ministerul de resort, unde "uşile sunt foarte bine blocate" şi nu le sunt ascultate problemele şi propunerile, fiind primite în schimb la discuţii asociaţii mici, cu câţiva membri.

Urmărește
321 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Patronatele din agricultură acuză ministerul că are uşile blocate pentru discutarea problemelor

Laurenţiu Baciu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"O problemă care mă doare este că ies hotărâri de Guvern, ordonanţe ale căror proiecte sunt discutate nu tocmai cu cei care stăpânesc domeniul respectiv. Şi astfel au apărut după anii 2000 o mie şi una de asociaţii, federaţii, confederaţii, cu doi-trei membri care se dau cu nume pompoase şi îşi spun reprezentanţii agriculturii", a afirmat marţi preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture, adresându-i-se ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prezent la eveniment.

El a recomandat ministrului să ceară părerea experţilor pentru proiectele de acte normative, precum profesori şi cercetători.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, a afirmat că în ultimii patru ani ministerul nu prea a discutat cu organizaţiile profesionale.

"Nu mai există organizaţii pentru că uşile de la minister sunt foarte bine blocate. Nu poţi face organizaţii reprezentative formate din două-trei persoane. (...) România trebuie să adopte o politică agrară cu sprijinul fermierilor", a spus Matei.

În replică, ministrul Agriculturii le-a spus reprezentanţilor patronatelor că el discută cu toţi fermierii, cu toate asociaţiile, indiferent că reprezintă doi sau 2.000 de fermieri, pentru că toţi sunt importanţi.

"Eu de când am venit la minister am vorbit cu toţi. Vă asigur că există disponibilitate la Ministerul Agriculturii pentru discuţii, va aştept oricând să vorbim despre problemele cu care vă confruntaţi", a afirmat Constantin.

El a fost de acord, pe de altă parte, cu faptul că trebuie definit la nivel naţional în perioada următoare ce înseamnă organizaţie reprezentativă.

În ceea ce priveşte fiscalizarea agriculturii, Matei consideră că trebuie impozitate persoanele fizice care lucrează peste 50 de hectare. Reprezentantul FNPAR doreşte o impozitare corectă, iar banii colectaţi să nu fie viraţi la bugetul centralizat, aşa cum s-a întâmplat la Sănătate.

"Dacă vrem un buget sănătos, dacă vrem să ajutăm agricultura, dacă vrem din ceea ce colectăm să redăm peste 40-50% către infrastructura din agricultură, atunci trebuie să plătim toţi impozit. Dar trebuie să impozităm persoanele fizice care lucrează de la 50-100-200 de hectare, care sub masca acelei persoane fizice nu plăteşte niciun leu impozit, dar primeşte subvenţii, are toate drepturile", a spus Matei.

Constantin a replicat că preocuparea sa ca ministru a fost să nu impoziteze agricultura de subzistenţă, însă cei care au potenţial să producă pentru piaţă intră în zona de impozitare.

"Şi persoanele fizice, sunt 650.000 care primesc sprijin de la APIA, trebuie să plătească impozit, este o chestiune care vine să regleze piaţa liberă. Nu poţi să pui în competiţie un fermier care are 50 de capete şi care lucrează pe o societate cu un fermier care are 50 de capete şi lucrează pe persoana fizică, pentru că plăteşte TVA, impozit pe profit, salarii etc. (...) Anul acesta grila de impozitare se va aplica aşa cum e, a fost aprobată ieri (luni – n.r.) şi de Camera Deputaţilor şi astăzi (marţi) de Comisia Buget-Finanţe, dar din anul 2014 grila de impozitare va fi stabilită la nivel judeţean, în funcţie de fiecare zonă, de venituri", a precizat ministrul.

La conferinţa Mediafax Talks about Agriculture au mai fost prezenţi Raluca Daminescu - director în cadrul APIA, Ileana Bratu - director al Fondului de Garantare al Creditelor Rurale (FGCR), Anca Puşcaşu - managing associate la firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Răzvan Petcu - reprezentant Biso România şi Alex Jurconi - preşedinte ProAgro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici