CONFERINŢA MEDIAFAX: Piechocki, BearingPoint - Reglementatorii bancari la nivel european au prea puţină experienţă

Sistemul european de reglementare bancară "suferă" de lipsă de experienţă, pentru Autoritatea Bancară Europeană lucrând 150 de persoane la Londra care "reglementează întreaga Europă" cu doar 2-3 ani de experienţă, a declarat Maciej Piechocki,partener al firmei de consultanţă financiară BearingPoint.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Piechocki, BearingPoint - Reglementatorii bancari la nivel european au prea puţină experienţă

Maciej Piechock (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Dacă ne uităm la peisajul de reglementare european, o greutate pe care o avem este lipsa de experienţă. Dacă ne uităm la Autoritatea Bancară Europeană, acolo avem 150 de oameni care stau la Londra şi reglementează întreaga Europă şi au doar 2-3 ani de experienţă. Nu vor putea să funcţioneze bine până când nu vor avea experienţă", a afirmat Piechocki marţi la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

El a arătat că, de altfel, Mecanismul Unic de Supraveghere, o "ramură" a viitoarei Uniuni Bancare, este o idee bună, însă Banca Centrală Europeană (BCE) nu deţine experienţă în supravegherea bancară.

"Avem 1.000 de oameni care vor fi angajaţi la Frankfurt, dar până când echipele comune nu vor colabora cu băncile locale şi nu vor ajunge la nişte reguli juste nu vor putea să funcţioneze. Trebuie să introducă simplitatea şi valoarea, este o dificultate pentru întreaga Europă şi nu cred că vom avea rezultate mai devreme de doi-trei ani. Nu cred că vom ieşi din acest tsunami de reglementare pentru incă câţiva ani. Nici în România nu cred că situaţia e diferită", a spus Piechocki.

El apreciază că, în ceea ce priveşte motoarele de schimbare în domeniul financiar la nivel european, există presiuni de reglementare, presiuni politice plecând de la Basel III şi chiar de la înţelegerea noii construcţii din Europa de supraveghere financiară după criză, cu trei entităţi de reglementare, respecitv o organizare extrem de complexă.

"Am lucrat cu Comitetul de supraveghere bancară din Europa şi m-am ocupat de raportarea financiară pentru bănci. S-a trecut de la CBS la EBA şi apoi la Mecanismul Unic de Supraveghere bancară, aceasta este noua dinamică în contextul de reglementare din Europa şi apar noi presiuni pe piaţa bancară. Obiectivul principal este stabilitatea, creşterea siguranţei în domeniul bancar, dar creează şi presiuni de reglementare, care sunt prea mari", a adăugat polonezul de la compania de consultanţă în domeniul financiar-bancar.

Piechocki consideră că procesul de reglementare trebuie să fie mai simplu, întrucât se bazează pe prea multe reguli, existând tendinţa de a se uita principiile de la care se pleacă.

"Cred că realitatea este că ne bazăm prea mult pe reguli şi uităm adesea principiile, aşadar să încercăm să avem simplitate. Ma îndoiesc că în următorii trei patru ani vom reuşi în vreun stat european să avem această simplitate, să lucrăm ca o singură echipă", spune el cu scepticism.

Referindu-se la riscul viziunii financiare, Piechocki a explicat că, în mod tradiţional, acesta este tratat separat de către bănci, însă în prezent există o nevoie de a integra acest risc. El a dat ca exemplu Germania unde, prin introducerea regulamentului Basel III şi a directivei europene, se schimbă structurile de organizare ale băncilor, acestea având departamente de gestionare a riscurilor care să se ocupe de "această viziune unică" cu privire la cerinţele de reglementare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici