Video CONFERINŢĂ MEDIAFAX şi Fundaţia Vodafone: Proiecte în care tehnologia schimbă viaţa oamenilor în bine - VIDEO

Noi proiecte pentru sănătatea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor sunt prezentate, joi, la cea de-a doua ediţie a conferinţei "Mediafax Talks about Technology for Social Change", organizată de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România.

Urmărește
1215 afișări

Ravinder Takkar, CEO Vodafone România

  • Fundaţia Vodafone are activităţi separate de cele comerciale ale Vodafone. Noi credem că tehnologia şi munca noastră contribuie la schimbările sociale şi aduc un bine omenirii. Fundaţia funcţionează de 17 ani şi a ajutat mii de oameni din România.

  • Cea mai mare parte a eforturilor noastre este concentrată pe domeniul sănătăţii.

  • Vodafone România este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Fundaţiei Vodafone. Mulţi dintre angajaţii noştri donează bani către Fundaţie.

  • Vodafone este norocos să facă parte dintr-un business care schimbă viaţa oamenilor. La 3 ani de la lansarea Mobile for Good, acesta a fost extins la 11 proiecte. Mobile for Good este un proiect internaţional. A fost conceput în 2011, în ideea de a aplica tehnologia mobilă în zonele în care sunt cele mai mari nevoi umanitare. Programul există în 28 de ţări.

  • Cu ajutorul voluntarilor din jurul lumii, programul Instant Network poate fi dus în zonele unde au loc dezastre naturale şi se poate crea o reţea de comunicare. Cel mai recent, acest lucru a fost realizat în Nepal, după cutremurul devastator.

  • Primul an în România a fost o plăcere. Sunt impresionat de ospitalitatea şi de calitatea afacerii pe care o avem, alături de Fundaţie. Acesta este lucrul distractiv din munca mea. A fost un an fabulos şi abia aştept alţii.

Raed Arafat, fondator Fundaţia pentru SMURD

  • O tabletă portabilă va permite transmisia prin video-streaming de la locul unui accident la dispecerat. O maşină SMURD va putea transmite la dispecerat.

  • Un proiect la care s-a lucrat mult este o aplicaţie pentru reducerea timpului de intervenţie în situaţii de urgenţă prin implicarea unor voluntari (studenţi, asistenţi medicali, pompieri în timpul liber) şi care vor putea să răspundă la un caz de urgenţă dacă sunt în zonă. Asta va creşte numărul persoanelor care pot oferi suport. Această aplicaţie poate în viitor să aducă voluntari pentru orice situaţie de urgenţă. Vom începe cu 200 de voluntari care lucrează pe maşinile de urgenţă. Aplicaţia HELP SMURD se instalează pe telefoane, iar voluntarii primesc indicaţii de la medicul din dispecerat.

Dragoş Dinu, Membru în board-ul Fundaţiei Romanian Business Leaders

  • Am început un proiect care se cheamă Ateliere de Antreprenoriat, unde tinerii sunt învăţaţi cam ceea ce ar face într-o corporaţie, dar într-un timp mai scurt şi direct de la oamenii de business. De 2 ani şi jumătate colaborăm cu Fundaţia Vodafone. Avem cam 25-30 de antreprenori în 2 sesiuni pe an.

  • Ne pregătim pentru o Românie cu totul altfel. Tehnologia şi accesul la informaţie a mărit incredibil viteza cu care tinerii antreprenori se mişcă.

  • Ultima dezvoltare a proiectului nostru se numeşte Ateliere de seară, pentru oamenii care încă nu au demarat o afacere. Sunt copii care vin să afle de la oameni care au trecut prin business cum se ajunge acolo, care sunt piedicile, de ce clientul este cel mai important.

Florina Tănase – Director Legal&External Affairs, Vodafone România

  • În fiecare judeţ avem mai multe proiecte în derulare. În Mureş avem 10 proiecte în derulare. Bucureştiul are 15 proiecte, avem 5 proiecte cu acoperire naţională şi 6 cu acoperire regională. Anul acesta lansăm alte 8 proiecte.

Gyorgy Peter – Director, Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială

  • Asociaţia noastră îşi desfăşoară 90% din activitate în zonele rurale. Accesul la serviciile medicale de specialitate este mult mai greu pentru oamenii de aici.

  • Cum funcţionează aplicaţia Mobile for Good: asistentul medical merge la domiciliul pacientului, realizează EKG-ul şi măsoară tensiunea arterială, datele înregistrate sunt transmise prin telefon mobil către un software special pentru decodare, apoi medicii specialişti din cadrul MedTelesystems, centrul medical care oferă consultanţă în cadrul proiectului, interpretează rapid datele, evaluează starea pacientului şi transmit rezultatul interpretării către beneficiar.

Florin Georgescu, Director Asociaţia Tandem

  • Concepem un pachet mai larg de proiecte de accesibilizare urbană pentru oamenii cu deficienţe de vedere. Proiectul SMART PUBLIC TRANSPORT constă în dotarea a 500 de mijloace de transport RATB cu un iBeacon, care ia legătura cu telefonul userului şi îi comunică persoanei nevăzătoare ce număr are mijlocul de transport care soseşte în staţie. Dacă mă aflu într-o staţie în care vin 5 linii diferite, eu pot selecta unul singur, iar la sosirea în staţie iBeacon-ul de pe autobuz va emite un semnal sonor.

  • Este pentru prima dată când ideea de accesibilizare urbană pentru oamenii cu dizabilităţi este abordată din punct de vedere tehnologic.

David NEACŞU - Liderul primei expediţii româneşti pe Everest şi alpinist de renume internaţional

  • Fac alpinism de 38 de ani şi în 2003 mi s-a îndeplinit visul: am mers cu prima expediţie românească pe Everest.

  • Am ales echipa după cele 3 criterii clare: caracter, pregătire şi experienţa la mare altitudine (peste 7.000 de metri). Am transportat 4 tone şi jumătate de echipament. La altitudine nu prea ai nevoie de tehnologie, dar am avut telefoane prin satelit, cu care luam legătura câte 3 minute la 3 zile fiecare.

  • Primul lucru pe care îl bag în rucsac înainte de expediţii şi primul pe care îl scot pe vârf este steagul României.

Angela Galeţa – Director, Fundaţia Vodafone România

  • Toţi cei 16.000 de beneficiari ai proiectelor sunt oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Săptămâna trecută am primit un mesaj de la cineva care ne multumea pentru că am construit noua secţie de terapie intensivă nou-născuţi de la spitalul Marie Curie din Bucureşti şi i-am salvat copilul. Copilul i s-a născut prematur, cu 2 luni mai devreme şi toţi medicii specialişti i-au recomandat să meargă la Marie Curie.

  • Un alt exemplu este la Hospice – pentru un pacient diagnosticat cu o boală incurabilă este importantă opinia doctorului şi mai mult decât atât posibilitatea de a discuta direct cu acesta. Asistentţi medicali oferă asistenţă la domiciliul pacientului, dar deplasarea doctorului este imposibilă. Cu ajutorul MobiHope acest lucru e posibil, doctorul se “întâlneşte” cu fiecare pacient, de fiecare dată când e nevoie.

  • Tehnologia mobilă schimbă viaţa multor oameni şi salvează vieţi.

Graham Perolls –Presedinte Fondator, Fundaţia Hospice Casa Speranţei

  • Diferenţa dintre un spital obişnuit şi HOSPICE este că aici nu doar tratăm problema fizică, ci şi pe cea psihologică, socială. Nu avem grijă doar de pacienţi, ci încercăm să ajutăm întreaga familie.

  • Proiectul MOBIHOPE va creşte accesibilitatea pacienţilor la servicii paliative.

Andrei Roşu – Sportiv, primul maratonist care a intrat în Cartea Recordurilor pentru performanţa sa de a alerga 7 maratoane şi 7 ultramaratoane pe 7 continente

  • În 2010 am fost invitat să vizitez centrul de îngrijire paleativă Hospice Casa Speranţei. Am intrat acolo vechiul Andrei şi am ieşit noul Andrei. Nu poţi să ieşi de acolo nepăsător.

Mihaela Vlăiculescu – Director, Asociaţia Sprijin pentru Diabet

  • În România există 3.000 de copii cu diabet zaharat tip I. Din păcate, există doar 3 secţii de spital care îngrijesc aceşti copii. Copiii cu diabet sunt dependenţi de insulină, care poate fi o armă cu două tăişuri.

  • Proiectul nostru va cuprinde copii cu diabet zaharat tip I între 1 şi 14 ani. Copiii vor primi senzorul de glicemie, care permite măsurarea glicemiei la fiecare 5 minute, şi pompa de insulină, care poate administra insulină la 72 de ore. Pompa foloseşte doze foarte mici de insulină şi face posibilă comandarea de la distanţă, deoarece este wireless.

Prof. Dr. Vintilă MIHĂILESCU – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, antropolog

  • În România există grupuri vulnerabile: populaţia rurală în ansamblu, vârstnici singuri, familii monoparentale, persoane cu dizabilităţi. Telemedicina poate să ajute pacientul prin conectarea permanentă a indivizilor la serviciile medicale prin forme diverse de monitorizare. Pe de altă parte, există pacientul invizibil (care nu are acces la servicii), pentru care telemedicina face un fel de terapie a singurătăţii.

  • Suntem ţara cea mai îngrijorată de sănătate din Europa. Trebuie să stai de vorbă cu românul, să îi explici, ca să îl ajuţi. Este un alt aspect în care telemedicina poate avea un aport important.

Irina-Margareta Nistor – Preşedinte onorific, Fundaţia Vodafone România

  • Despre Casa Speranţei s-a vorbit şi la Cannes.

  • Faptul că un telefon te poate ajuta să fii mai sănătos şi să captezi cele mai importante momente este extraordinar.

Dezvoltarea permanentă a tehnologiei şi apariţia unor dispozitive din ce în ce mai performante ne ajută nu numai în viaţa de zi cu zi, ci şi în îmbunătăţirea stării de sănătate a persoanelor care suferă de diverse afecţiuni. Astfel, la cea de-a doua ediţie a conferinţei participanţii află detalii despre o nouă aplicaţie mobilă care poate salva vieţi omeneşti, despre noi soluţii de monitorizare a diabetului şi a bolilor cardio-vasculare sau de asistenţă a persoanelor cu deficienţă de vedere. Sub umbrela programului „Mobile for Good”, Fundaţia Vodafone finanţează, în toate cele 28 de ţări în care este prezentă, proiecte care folosesc tehnologia mobilă pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor şi pentru a genera schimbarea în societate.

În România, există deja mii de persoane care, datorită acestor programe, trăiesc o viata mai bună. Selecţia proiectelor „Mobile for Good” se realizează prin runde de finanţare anuală, la selecţie putând să participe ONG-urile care au în plan utilizarea tehnologiei pentru rezolvarea unor probleme reale în domeniul educaţiei şi al sănătăţii şi în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social şi economic.

Pentru a afla cât mai multe lucruri despre astfel de proiecte aflate în derulare, dar şi pentru a descoperi noi soluţii prin care tehnologia ar putea îmbunătăţi viaţa oamenilor, Fundaţia Vodafone România şi Agenţia de presă Mediafax au iniţiat anul trecut conferinţa „Mediafax Talks about Technology for Social Change”, ajunsă acum la a doua ediţie.

Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici