- Home
- Economic
- WASHINGTON, (14.01.2014, 11:06)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Congresul SUA a aprobat un buget de 1.000 de miliarde de dolari, dar nu şi majorarea capitalului FMI
Congresul SUA a aprobat luni seara, pentru prima oară din 2009, un acord amplu referitor modul în care va fi cheltuit bugetul în valoare de 1.012 miliarde de dolari, dar a refuzat să ratifice o majorare a capitalului FMI, prevăzută într-o reformă convenită în 2010.
Urmărește
120 afișări
Congresul SUA a aprobat un buget de 1.000 de miliarde de dolari, dar nu şi majorarea capitalului FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acordul reprezintă o actualizare a priorităţilor de cheltuieli ale SUA, după mai mulţi ani în care guvernul nu putea, din cauza dezacordurilor din Congres, să realoce fonduri şi va preveni blocarea activităţilor guvernamentale, prin finanţarea activităţilor până în septembrie, relatează Financial Times.
Reducerea cheltuielilor în cazul multor programe şi refuzul Congresului de a ratifica reforma cotelor de contribuţie a statelor membre ale FMI arată că bugetul strict va limita spaţiul de manevră al preşedintelui Obama, în cel de-al doilea mandat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Suntem mulţumiţi că am ajuns la un acord bipartizan referitor la finanţarea guvernului în 2014", au declarat într-un comunicat liderii democrat şi republican ai comisiilor însărcinate cu negocierile.
Acordul confirmă nivelul de cheltuieli convenit de congresmanul republican Paul Ryan şi senatorul democrat Patty Murray, în luna decembrie, dar elimină o tăiere a majorării pensiilor veteranilor cu dizabilităţi, costisitoare din punct de vedere politic.
Republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat apelul preşedintelui Obama pentru aprobarea unei reforme a cotelor de contribuţii la FMI, din 2010. Aprobarea reformei nu va mai putea avea loc până anul viitor, iar reforma nu poate intra în vigoare până când SUA nu o ratifică.
În aceste condiţii, statele europene vor continua să fie reprezentate disproporţionat la FMI şi nu există nicio posibilitate de creştere a drepturilor de vot ale ţărilor aflate în dezvoltare. Faptul pune în pericol legitimitatea FMI şi conferă unora dintre ţări o armă diplomatică, în relaţiile cu Trezoreria SUA.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi-a exprimat dezamăgirea că reforma nu a fost aprobată.
"Lumea evoluează şi suntem dedicaţi susţinerii ţărilor membre să finalizeze acordul din 2010, care permite Fondului să ţină pasul cu schimbările globale. Înţelegem că Statele Unite vor continua să acţioneze pentru a asigura acordul legislativ şi sperăm că acest lucru se va întâmpla", a spus Lagarde.
Reforma din 2010 ar dubla capitalul FMI la 720 de miliarde de dolari, şase puncte procentuale din cota totală ar reveni statelor în dezvoltare, iar două din cele 24 de posturi de directori care revin în prezent Europei ar fi transferate ţărilor în dezvoltare. Împrumuturile existente ale FMI ar deveni capital permanent, astfel încât Statele Unite nu trebuie să aloce fonduri suplimentare.
O nouă reformă a cotelor de contribuţie ar fi trebuit să fie convenită în acest an, dar şansele sunt reduse având în vedere că prima reformă nu a fost pusă în practică.
În alte domenii, planul de buget arată deciziile dificile de limitare a cheltuielilor. Astfel, veniturile personalului militar vor fi majorate cu 1%, dar cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării au fost reduse cu 6,9 miliarde de dolari faţă de 2013, la 63 de miliarde de dolari.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe