Consiliul Concurenţei începe o investigaţie pe piaţa contoarelor electrice şi echipamentelor conexe

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către firmele AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit şi Landis+Gyr A, active pe piaţa contoarelor electrice şi a echipamentelor conexe.

Urmărește
4101 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei începe o investigaţie pe piaţa contoarelor electrice şi echipamentelor conexe

Consiliul Concurenţei începe o investigaţie pe piaţa contoarelor electrice şi echipamentelor conexe (Imagine: Shutterstock)

Investigaţia are ca obiect o posibilă trucare a licitaţiilor organizate în perioada 2011-2015 de Electrica SA, E.ON, Enel şi CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitaţiilor.

„Suspectăm că aceste companii s-au înţeles şi şi-au împărţit contractele, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor organizate de operatorii de energie electrică”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În cadrul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediile AEM SA, Electromagnetica SA, Elster Rometrics SRL, Energobit SA, precum şi la sediile operatorilor de distribuţie a energiei electrice. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

”Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate”, spun reprezentanţii autorităţii de concurenţă.

Chiriţoiu a subliniat că sectorul energetic rămâne un subiect cheie pentru Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a finalizat în perioada 1 ianuarie – 15 septembrie 11 investigaţii, faţă de 9 investigaţii în perioada similară a anului trecut.

”Intenţionăm să finalizăm 20 de investigaţii până la sfârşitul anului, iar până acum am început 10 investigaţii. Consiliul Concurenţei a acordat în acest an amenzi totale de 3 milioane euro”, a declarat sâmbătă preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul unei conferinţe de presă la Sinaia.

Referitor la acţiunea Consiliului Concurenţei de monitorizare a preţurilor înainte şi după aplicarea reducerii TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică de la 1 iunie, Chiriţoiu a spus că nu a văzut creşteri mari de preţuri înainte de introducerea reducerii TVA. Iar după intrarea în vigoare a noii valori a TVA, autoritatea a sesizat scăderi de preţ în comerţ.

”Lucrurile s-au întâmplat în liniile aşteptate. Luna aceasta vom avea şi datele pe luna septembrie; vom da rezultatele la conferinţa de presă pe care o organizăm în 5 noiembrie”, a spus Chiriţoiu.

Chiriţoiu a menţionat totodată că autoritatea de concurenţă vrea să finalizeze până la sfârşitul acestui an Monitorul Preţurilor, site-ul care va afişa preţurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coşul zilnic al populaţiei.

”Unii retaileri nu şi-au dat acordul încă pentru acest proiect”, a precizat Chiriţoiu, fără a menţiona despre ce lanţuri de magazine este vorba.

De asemenea, şi Registrul ajutoarelor de stat trebuie finalizat până la sfârşitul anului, pentru a fi funcţional la 1 ianuarie 2016. Proiectul a necesitat o investiţie de 7,8 milioane lei, finanţat din fonduri europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici