Consiliul Fiscal - numit de preşedintele Academiei, fără miniştri, parlamentari şi politicieni
Politica fiscal-bugetară a Guvernului va fi evaluată de către Consiliul Fiscal, votat în Parlament şi din care nu vor avea dreptul să facă parte persoane care în ultimii doi ani au lucrat ca miniştri, parlamentari sau lideri politici şi nici nu sunt rude de până la gradul II cu astfel de demnitari.
Consiliul Fiscal - numit de preşedintele Academiei, fără miniştri, parlamentari şi politicieni
Consiliul Fiscal va lucra ca autoritate independentă şi va fi compus din câte un reprezentant al Băncii Naţionale a României, Institutului Bancar Român, Asociaţiei Române a Băncilor, Academiei Române şi Academiei de Studii Economice, cu studii universitare în domeniul economic, bună reputaţie şi experienţă de minimum 5 ani în domeniul politicilor economice, bugetare sau financiare, conform proiectului legii responsabilităţii fiscale, aprobat marţi de Guvern şi obţinut de MEDIAFAX.
Consiliul va fi numit de către preşedintele Academiei Române, în urma avizului Parlamentului, pe o perioadă de cinci ani şi nu pot fi realeşi la finalizarea mandatului.
Persoanele nominalizate pentru a face parte din Consiliu vor fi audiate de comisiile parlamentare de buget-finanţe şi votate de plenul Parlamentului, care va transmite acceptul către preşedintele Academiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Membrii Consiliului nu vor primi instrucţiuni de la autorităţi publice sau alte instituţii.
Din Consiliul Fiscal nu vor face parte persoane care cu doi ani înainte de nominalizare au deţinut o funcţie de demnitate publică în Guvern, au fost membri ai Parlamentului României ori Parlamentului European sau au avut funcţii de conducere într-un partid politic.
Accesul în Consiliu va fi interzis şi persoanelor cu rude de până la gradul II care deţin astfel de funcţii.
Pe perioada mandatului, membrii Consiliului Fiscal nu pot accepta funcţii de demnitate publică în Guvern, nu pot deveni parlamentari şi nici nu pot avea rude de până la gradul II în aceste structuri, nu pot fi funcţionari publici şi nici membri în consilii de administraţie, directori executivi, cenzori sau auditori ai companiilor naţionale.
Preşedintele Consiliului va răspunde în faţa Parlamentului pentru corectitudinea şi acurateţea analizelor şi recomandărilor.
El va primi o indemnizaţie lunară la nivelul celei de secretar de stat, iar vicepreşedintele va fi remunerat cu o indemnizaţie similară celei acordate unui subsecretar de stat. Ceilalţi membri ai Consiliului vor primi o indemnizaţie de şedinţă de 10% din indemnizaţia preşedintelui, dar nu mai mult de 20% lunar în cazul în care au participat la două sau mai multe şedinţe lunare.
Consiliul va avea ca atribuţii principale analiza şi elaborarea de opinii şi recomandări asupra prognozelor macroeconomice şi bugetare, evaluarea performanţelor fiscal-bugetare ale Guvernului, analiza şi elaborarea de recomandări asupra legilor bugetare şi altor legi cu impact asupra volumului cheltuielilor bugetare înainte de avizul Executivului, transmiterea de informaţii, în urma solicitării scrise, către preşedintele ţării, şefii celor două camere parlamentare, guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedintele Curţii de Conturi şi comisiile parlamentare.
Consiliul Fiscal va putea solicita informaţii, documente sau date relevante chiar dacă acestea sunt clasificate.
Până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an, Consiliul va elabora un raport anual privind derularea politicii fiscal-bugetare.
Nominalizările pentru persoanele care să facă parte din Consiliu vor fi transmise comisiilor parlamentare de buget-finanţate în termen de 45 zile de la publicarea legii responsabilităţii fiscale în Monitorul Oficial, iar în cel mult 30 zile de la transmiterea nominalizărilor vor fi organizate audierile acestora. În urma votului din plenul Parlamentului, preşedinţii comisiilor de buget-finanţe vor transmite preşedintelui Academiei Române numele persoanelor acceptate pentru a face parte din Consiliul Fiscal.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO