- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul pentru IMM-uri: România are nevoie în acest an de măsuri de susţinere a investiţiilor
România are nevoie în acest an de măsuri de susţinere a investiţiilor, acestea fiind motorul creşterii economice, în condiţiile în care în ultimii ani iniţiativele Guvernului au vizat în primul rând menţinerea stabilităţii macroeconomice, consideră Consiliul IMM-urilor Private.
Ovidiu Nicolaesc, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
"Până acum sprijinul de la FMI şi celelalte instituţii a rezolvat o problemă foarte importantă a României, respectiv a asigurat stabilitatea macroeconomică şi a fluxurilor financiare, chiar dacă s-a făcut cu preţul scăderii salariilor. Nu exista o altă soluţie. Mesajul către FMI trebuie să fie acum susţinerea procesului investiţional, fără afectarea echilibrelor macroeconomice", a declarat, marţi, preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
El a menţionat că un avans al PIB-ului de 2% pe an nu este suficient pentru a recupera decalajul dintre România şi celelalte state din Uniunea Europeană. În opinia sa, România are nevoie de un ritm dublu sau triplu al creşterii economice comparativ cu alte state din Uniunea Europeană pentru a recupera decalajul faţă de acestea.
În vederea stimulării investiţiilor, CNIPMMR a transmis Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Economiei un set de propuneri, formulate în urma realizării unui sondaj în rândul a circa 300 de firme mici şi mijlocii.
Reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii cer iniţierea unei noi legi pentru IMM-uri, care să asigure creşterea treptată de la 0,4% la 1% din PIB a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor de dezvoltare, a măsurilor de sprijinire a înfiinţării de noi întreprinderi şi de susţinere a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel naţional şi local, pentru perioada 2012-2020.
În plus, întreprinzătorii propun creşterea sumelor pentru programele de înfiinţare şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, cu alocarea prioritară a 300 milioane euro pentru susţinerea financiară a programului start-up în perioada 2012-2014.
"Cu un buget de 5 milioane de euro alocat pentru primul an (februarie-decembrie 2011) programul a dus la crearea a 5.000 de firme noi şi a 9.000 de locuri de muncă. Prin majorarea bugetului, acest program va asigura crearea unui număr de 300.000 locuri noi de muncă şi creşterea cu 4,26% a PIB în perioada 2012-2016", au explicat reprezentanţii CNIPMMR.
În opinia lui Nicolescu, relansarea procesului investiţional se mai poate face prin îmbunătăţirea cadrului legal privind schemele de ajutor de stat, cu modificarea criteriilor de acordare pentru a le face accesibile întreprinderilor mici şi mijlocii.
Întreprinzătorii propun, de asemenea, o serie de măsuri fiscale, care în opinia lor ar putea stimula investiţiile şi consumul, cu efecte pozitive asupra creşterii economice.
Cea mai importantă dintre acestea este scutirea de impozit a profitului reinvestit de firme în active, cu excepţia automobilelor de lux, măsură susţinută de patronat de mai mulţi ani.
"Suntem foarte supăraţi că nimeni, nici măcar FMI, nu a reuşit să ne demonstreze că nu este posibilă această măsură, care ar duce la relansarea procesului investiţional", a spus Nicolescu.
Tot ca măsură fiscală, întreprinzătorii continuă să ceară reducerea contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale, dar şi a TVA pentru alimente la 15%. În plus, firmele mici şi mijlocii susţin eliminarea impozitului pe depozitele bancare, acesta fiind în realitate un impozit pe inflaţie, având în vedere nivelul actual al dobânzilor şi cel al indicelui preţurilor de consum.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO