- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.06.2013, 13:49)
- Vlad Popescu
Consorţiul Şah Deniz confirmă selectarea gazoductului TAP. Comisia Europeană salută decizia
Consorţiul care dezvoltă exploatarea gazeiferă de la Şah Deniz, din Marea Caspică, a confirmat selectarea gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ca rută de export către Europa, în defavoarea proiectului Nabucco, la care este parte şi România.
Urmărește
247 afișări
Consorţiul Şah Deniz confirmă selectarea gazoductului TAP. Comisia Europeană salută decizia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cosorţiul Şah Deniz anunţă că a selectat TAP pentru livrarea de gaze de la proiectul Şah Deniz, etapa a doua, către clienţii din Grecia, Italia şi Europa de Sud-Est", se arată într-un comunicat transmis vineri de grupul britanic BP, liderul consorţiului Şah Deniz.
Iniţial, producătorii de la Şah Deniz vor trimite către Europa, prin TAP, până la 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, se spune în comunicat.
Proiectul Şah Deniz va mobiliza investiţii în valoare totală de peste 40 miliarde de dolari şi va produce peste 16 miliarde metri cubi de gaze pe an, mai mult decât consumul anual al României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
"Suntem încântaţi că gazele azere vor fi transportate către Europa, facilitând implementarea coridorului sudic de transport al gazelor", a declarat în comunicat Rovnag Abdullayev, preşedintele SOCAR, compania naţională de petrol şi gaze din Azerbaijan.
Consorţiul Şah Deniz intenţionează să colaboreze şi cu proiectele de interconectare din Europa pentru a livra gaze către mai multe ţări din Europa de Sud-Est, a precizat oficialul azer.
"Selectarea pieţelor din Italia şi sud-estul Europei pentru livrarea gazelor de la Şah Deniz reprezintă un pas major spre dezvoltarea proiectului nostru. Suntem foarte mulţumiţi că procesul comprehensiv şi foarte competitiv de selectare a unui gazoduct a fost încheiat, astfel că putem progresa în privinţa dezvoltării coridorului sudic de transport al gazelor. Gazele extrase din Marea Caspică vor ajunge pentru prima dată direct în Europa. Am dori să mulţumim cu această ocazie echipelor Nabucco West şi TAP pentru înalta calitate a ofertelor lor şi pentru colaborarea pe care au oferit-o consorţiului Şah Deniz", a declarat în comunicat Gordon Birrell, preşedinte regional pentru Azerbaijan, Georgia şi Turcia în cadrul grupului BP.
Decizia a fost luată după un proces intensiv de evaluare a ofertelor, experţii consorţiului Şah Deniz analizând situaţia în funcţie de mai multe criterii, respectiv comercial, de fezabilitate, de disponibilitate a finanţării, de design ingineresc, transparenţă, siguranţă, eficienţă, potenţial de scalare şi politică publică, se spune în comunicat.
Consorţiul Nabucco a luat cunoştinţă de hotărârea consorţiului Şah Deniz II de a selecta TAP ca rută de livrare şi regretă faptul că noul trasei de gaze planificat către Europa nu va include cantităţile de 10 miliarde de metri cubi care vor fi exportate din zăcământul Şah Deniz.
"Necesitatea diversificării rămâne în continuare o provocare pentru piaţa europeană, în special pentru ţările din Europa Centrală şi de Sud Est. Rămânem convinşi că traseul Nabucco este singurul care răspunde acestei necesităţi. Compania Nabucco este încrezătoare în oportunităţile de dezvoltare bazate pe surse alternative de gaze", se spune într-un comunicat transmis vineri de Nabucco Gas Pipeline International, companie la care este partener şi România, prin compania de stat Transgaz Mediaş.
Mai departe, Nabucco notează că acţionarii consorţiului urmează să discute următorii paşi.
Comisia Europeană (CE) salută decizia de selectare a gazoductului prin care vor fi livrate gaze azere către Europa, care se va materializa prin prima legătură directă a Europei la zăcămintele de gaze din Marea Caspică, se arată într-un comunicat transmis vineri de Executivul Uniunii Europene.
"Salut decizia anunţată astăzi de Consorţiul Şah Deniz II, care a selectat Conducta Trans-Adriatică drept ruta către Europa pe coridorul sudic. Această decizie reprezintă un succes pentru întreaga Europă şi o piatră de hotar pentru securitatea energetică a Uniunii. Sunt încrezător că decizia de astăzi va oferi un nou avânt construcţiei rapide a întregului coridor sudic de transport al gazelor, ca legătură directă între Marea Caspică şi Uniunea Europeană", a declarat în comunicat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Uniunea Europeană încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, una dintre principalele iniţiative fiind deschiderea coridorului sudic al gazelor, prin care este vizată conectarea directă a Europei la zăcămintele uriaşe de gaze naturale din bazinul Mării Caspice şi Orientul Mijlociu.
Cele două rute viabile de livrare luate în calcul de consorţiul Şah Deniz II au fost cea către Italia (TAP) şi cea către Austria (Nabucco West), ambele proiecte vizând interconectarea cu gazoductul TANAP, care face legătura între Marea Caspică şi graniţa europeană a Turciei.
Gazoductul TAP va transporta gaze azere de la graniţa cu Turcia, prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică, până în Italia. Proiectul este dezvoltat de grupul elveţian Axpo, compania norvegiană Statoil şi compania germană E.ON. Statoil este de asemenea unul dintre principalii acţionari ai consorţiului Şah Deniz II.
Proiectul Nabucco West viza transportul gazelor de la graniţa cu Turcia până în Austria, la Baumgarten, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
AUR a votat pentru susţinerea lui Călin Georgescu la prezidenţiale
-
astăzi, 15:30