Constantin: Ploile din aceste zile vor compensa deficitul de umiditate din sol

Dieficitul de umiditate din sol, care ar putea afecta culturile agricole, va fi compensat de ploile de joi şi de cele anunţate pentru vineri, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care spune că zonele agricole vor mai avea nevoie de precipitaţii şi în luna mai.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Constantin: Ploile din aceste zile vor compensa deficitul de umiditate din sol

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Deficitul de umiditate din sol va fi compensat prin ploile din aceste două zile. Important este să avem precipitaţii şi în perioada următoare, mai ales spre sfârşitul acestei luni şi pe parcursul lunii mai", a spus ministrul.

El a afirmat că starea de vegetaţie a actuală a culturilor înfiinţate în toamna anului trecut este "bună şi foarte bună" în majoritatea zonelor agricole din România, dar că există încă un deficit de umiditate în sol.

Ministrul a mai spus că temperaturile scăzute din ianuarie şi februarie nu au afectat semnificativ mugurii de rod ai soiurilor de viţă-de-vie şi ai pomilor.

"Temperaturile ridicate din luna martie au provocat o evoluţie mai rapidă la viţa-de-vie şi pomii fructiferi", a adăugat Constantin.

Acesta declarase săptămâna trecută, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture că, în general, culturile agricole arată bine, dar au nevoie de precipitaţii în următoarea perioadă.

Producţia de cereale a României a crescut cu 64% anul trecut. Deşi ocupă poziţii fruntaşe în UE la producţia de porumb şi grâu, România este pe ultimele locuri în ceea ce priveşte randamentele la hectar.

Producţia agricolă vegetală a înregistrat anul trecut creşteri la toate culturile datorită vremii favorabile.

Din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu în anul 2013, România s-a situat pe locul patru în UE, după Franţa, Germania şi Polonia, iar la producţia obţinută pe locul şase, după Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Spania. În ceea ce priveşte randamentul, România se află printre ultimele ţări în rândul statelor membre.

România s-a plasat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie s-a clasat pe locul doi, după Franţa, datorită unui randament net inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de România este cel mai mic faţă de cel al principalelor state membre.

Floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiţie în România. Atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi al producţiei, în anul 2013, România s-a situat pe primul loc în UE.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în anul 2013 România s-a situat pe locul trei după Polonia, Germania şi pe locul şapte la producţie (după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Marea Britanie şi Belgia), din cauza randamentului inferior.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici