Construcţia a două noi poduri peste Prut, discutată şi de Băsescu şi Timofti
Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său moldovean, Nicolae Timofti, au discutat miercuri, la Chişinău, despre posibilitatea construirii a două noi poduri peste râul Prut, care ar trebui să fie amplasate în regiunea oraşului Ungheni şi între localităţile Fălciu şi Leca.
Construcţia a două noi poduri peste Prut, discutată şi de Băsescu şi Timofti (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Am vorbit şi despre necesitatea construirii unor noi poduri peste râul Prut în regiunea oraşului Ungheni şi între localităţile Leca din Republica Moldova şi Fălciu, România", a afirmat preşedintele moldovean într-o conferinţă de presă comună cu Traian Băsescu.
Subiectul construirii de noi poduri peste Prut între cele două ţări a fost discutat şi săptămâna trecută de premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă.
Însă tema nu este recentă. Şi în urmă cu un an cele două părţi au evocat necesitatea construirii a două noi poduri peste Prut. De altfel, despre podul de la Ungheni se discută de aproape zece ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
În perioada interbelică, peste Prut existau mai mult de 20 astfel de poduri, atât rutiere, cât şi de cale ferată, însă cea mai mare parte a acestora au fost distruse în al doilea Război Mondial.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că proiectul inteerconectării energetice Fălciu-Goteşti cu Republica Moldova va fi finalizat în luna octombrie, în prezent mai fiind în lucru alte două proiecte similare - Bălţi-Suceava şi Ungheni-Iaşi-Răşeni.
"Mă bucură faptul că proiectul de intercontectare Fălciu-Goteşti se va finaliza în luna octombrie a acestui an şi vom continua cu celelalte proiecte pentru ca R. Moldova să aibă alternativă, să nu fie dependentă de o singură sursă de import de energie şi gaze", a afirmat preşedintele Băsescu după întrevederea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti.
Liderul moldovean a arătat că celelalte două proiecte de intercontectate energetică menţionate sunt în derulare, prin accesarea de Guvernul de la Chişinău a finanţării nerambursabile de 100 de milioane de euro angajată de Guvernul român.
Timofti a precizat că şi gazoductul Iaşi-Ungheni, "crucial pentru securitatea energetică a R. Moldova", va începe să fie construit la sfârşitul lunii august, prin accesarea a 9-12 milioane de euro oferite de asemenea de Guvernul român.
"Mă bucur că în sfârşit se deznoadă proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni. Aş vrea aici să fac o precizare, pentru că de multe ori şi la oamenii politici am observat interesul de ce durează atât de mult, ce se întâmplă? Un gazoduct este o problemă complicată, ar trebui făcută o adaptare a standardelor tehnice ale R. Moldova cu cele europene pe care noi le folosim în momentul de faţă, o legislaţie specifică şi o proiectare care vizează subtraversarea Prutului. Nu discutăm de întins o ţeavă prin grădină, ci e vorba de o conductă de gaze", a subliniat preşedintele Băsescu.
El a adăugat că proiectele respective nu au fost stabilite de partea română pentru a fi finanţare din ajutorul nerambursabil, ci au fost cerute de Guvernul de la Chişinău.
De asemenea, preşedintele Băsescu a menţionat posibilitatea ca pentru realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni să fie obţinută o finanţare din fonduri UE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume