- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.10.2012, 08:49)
- Departamentul Politic , Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corpul de Control al premierului sesisează organele de urmărire penală pentru fosta conducere ANRMAP
Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală asupra activităţii fostei conduceri a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, pe care o acuză de faptul că a acoperit nereguli la Primăria sectorului 3, Metrorex, Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Galaţi.
Urmărește
1196 afișări
Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Concluzia rezultă în urma verificărilor efectuate la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) pentru perioada 1 ianuarie 2009-30 iunie 2012, legat de modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea, funcţionarea şi exercitarea atribuţiilor de către personalul ANRMAP.
Potrivit raportului redactat de inspectori, în urma acţiunii de control s-a constatat că, la 28 martie 2012, Ministerul Afacerilor Europene a transmis preşedintelui ANRMAP faptul că în sistemul EU Pilot a fost introdusă o solicitare de informaţii din partea Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii din cadrul Comisiei Europene, privind legalitatea atribuirii de către Primăria Sector 3 - Bucureşti, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin procedura "negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", solicitandu-se, totodată, transmiterea răspunsului oficial până la 30 aprilie 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Producătorii ruşi ai rachetei Oreshnik au folosit instrumente occidentale
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Sursa citată susţine însă că, chiar şi după primirea, la 25 aprilie 2012, a variantei oficiale a scrisorii Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii, preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, nu a dat curs solicitării Ministerului Afacerilor Europene şi Comisiei Europene. Abia la 13 iunie 2012, după ce Ministerul Afacerilor Europene a revenit, preşedintele ANRMAP a comunicat că acţiunea de supraveghere la Primăria Sector 3 a fost inclus în planul de control pentru luna iunie 2012.
În urma efectuării de către ANRMAP a procedurii de supraveghere privind verificarea respectării prevederilor legale în cazul atribuirii de către Primăria Sector 3- Bucureşti, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte prin intermediul procedurii "negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare", a fost întocmit Raportul de control în care s-a constatat faptul că 37 de contracte au fost atribuite cu nerespectarea prevederilor legale, că pentru 23 de contracte/acte adiţionale anunţul de atribuire a fost publicat cu întârziere, iar 10 contracte/acte adiţionale, care nu erau menţionate în lista transmisă de Comisia Europeană, au fost atribuite cu încălcarea prevederilor legale.
"Cu toate că încălcările prevederilor legale constatate reprezentau contravenţii prevăzute de legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, acestea nu au putut fi sancţionate cu amenda, deoarece aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale era prescrisă la momentul constatării faptelor respective", se arată în nota de control a Guvernului.
În acelaşi timp, deşi potrivit Raportului existau fapte care constituiau contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, echipa de control din cadrul ANRMAP a aplicat autorităţii sancţiunea "avertisment".
Inspectorii mai arată că, în perioada 2010-2011, conducerea ANRMAP, întrunită în cadrul Colegiului consultativ din cadrul instituţiei, a hotărât, în mod nelegal, prin depăşirea atribuţiilor de serviciu, anularea unor procese-verbale de constatare şi sancţionarea a contravenţiilor şi înlocuirea unor amenzi contravenţionale cu avertisment, cu consecinţa exonerării contravenienţilor, autorităţi contractante potrivit dispoziţiilor legale aplicabile în materia achiziţiilor publice, de la plata unor amenzi în cuantum total de 385.000 lei, suma cu care a fost prejudiciat bugetul statului.
Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la competenţa Colegiului consultativ de a soluţiona plângeri formulate împotriva proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, aceste plângeri au fost denumite de către membrii Colegiului consultativ, în mod necorespunzator adevărului, drept "plângeri prealabile", care ar fi fost formulate în baza Legii contenciosului administrativ 554/2004. În realitate, plângerile în legătură cu care Colegiul consultativ a luat hotărâri nelegale au fost plângeri contravenţionale a căror soluţionare intra în competenţa exclusivă a instanţelor de judecată.
Analizarea plângerilor formulate împotriva actelor administrative emise de ANRMAP sau de reprezentanţii acesteia de către Colegiul consultativ a fost reglementată pentru prima data prin Regulamentul de organizare şi funcţionare aprobat prin ordinul preşedintelui ANRMAP, ulterior deciziilor pe care le-a luat Colegiul consultativ cu privire la anularea unor procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Chiar şi după ce a fost reglementată competenţă Colegiului consultativ de a analiza plângeri, aceasta a fost limitată doar la actele administrative (rapoarte de control), nu şi la procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor care un regim juridic special, reglementat prin OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
"Modul în care au procedat membrii Colegiului consultativ cu privire la plângerile formulate de contravenienţi împotriva unor procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor a condus la insuşirea, în mod abuziv, a competenţei pe care legiuitorul a acordat-o, în mod exclusiv, instanţelor de judecată. Colegiul consultativ al ANRMAP a anulat astfel de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi a unor sancţiuni, printre altele în cazul primăriei Târgu Mureş, în cazul Metrorex şi în cazul Consiliului Judeţean Galaţi", este concluzia inspectorilor.
Corpul de control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală în legatură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotârasca asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovaţiei.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul a finalizat controlul activităţii fostei conduceri a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, iar concluziile denotă că această structură a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene.
"Un sistem de protecţie politică a încurajat fraudarea fondurilor europene, fie că este vorba de Primăria sectorului 3, unde toate programele au fost fraudate cu sprijinul ANRMAP şi al preşedintei, fie că este vorba de Primăria Târgu Mureş. O să constataţi că ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului.
El a arătat că, la sectorul 3 din Bucureşti, actualul primar PSD va fi obligat să restituie fondurile care ar fi fost fraudate de fostul primar PDL.
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ponta l-a retras pe secretarul general al ANRMAP într-un post de inspector guvernamental
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:06
Noile reguli de TVA pentru IMM-uri în UE intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale