- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRĂCIUN 2015: De sărbători, turiştii pot închiria cabane în Alba la preţuri între 3.500 şi 10.000 de lei
Proprietarii de pensiuni din Alba au pregătit oferte speciale pentru turişti de sărbători -plimbări cu sania, spectacole de colinde şi "baie la ciubăr" în natură, preţurile fiind cuprinse între 800 şi 2.000 lei. Doritorii pot închiria şi cabane în Munţii Apuseni, tarifele ajungând până la 10.000 lei
CRĂCIUN 2015: De sărbători, turiştii pot închiria cabane în Alba la preţuri între 3.500 şi 10.000 de lei (Imagine: Ghita Porumb/ Arhiva Mediafax Foto)
Ofertele pentru Crăciun şi Revelion pregătite de proprietarii de pensiuni din Munţii Apuseni pornesc de la câteva sute de lei şi ajung până la peste 2.000 de lei pentru cazare pe mai multe zile cu pensiune completă, dar şi alte facilităţi precum SPA, saună sau concerte private.
Astfel, la Arieşeni, un hotel de trei stele aflat în apropierea pârtiei de schi Vârtop oferă turiştilor pachete all inclusiv care pornesc de la 1.600 de lei pentru patru nopţi de cazare şi ajung până la 2.100 de lei pentru şapte nopţi de cazare, preţ care include şi acces gratuit la saună sau jacuzzi. Pentru petrecerea de Revelion hotelul a pregătit cu program artistic cu formaţii şi cântăreţi, dar şi cu focuri de artificii. Hotelul are trei apartamente şi 34 de camere, având o capacitate totală de aproximativ 120 de locuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
În aceeaşi zonă, la o pensiune de trei margarete din apropierea pârtiei de schi preţurile variază între 800 de lei pentru patru nopţi de cazare în perioada Crăciunului şi ajung până la 1.500 de lei pentru patru nopţi cazare de Revelion, fiind incluse mese şi petreceri cu produse şi băuturi tradiţionale.
Şi în staţiunea Albac, proprietarii de pensiuni se întrec în oferte, primarul Tiberiu Todea spunând că în zonă gradul de rezervare pentru Crăciun este de aproape 50 la sută, în timp ce pentru Revelion cele mai multe din locurile de cazare sunt ocupate, gradul de rezervare fiind de 90 la sută.
"Credem că şi de Crăciun gradul de ocupare va creşte în ultimele zile deoarece mulţi turişti aşteaptă să vadă cum este vremea pentru a veni la munte. Preţurile în zonă sunt la nivelul celor de anul trecut, însă oferta este mult mai bogată. Turiştilor li se oferă petreceri cu produse tradiţionale, participări la seri de colinde, plimbări în natură sau participarea la tăiatul porcului după obiceiul nostru tradiţional din Apuseni", afirmă Tiberiu Todea.
Mulţi proprietari de cabane din Munţii Apuseni au ales să închirieze integral unităţile de cazare, astfel încât costurile să fie mai scăzute. Turiştii vor trebui să îşi prepare singuri mâncarea sau să facă în fiecare zi focul.
Dorin este un tânăr din Alba Iulia care a închiriat o cabană din Apuseni pentru Revelion, plătind 5.000 de lei pentru cinci nopţi de cazare.
"Am închiriat împreună cu grupul de prieteni o cabană cu 16 locuri de cazare în zona Arieşeni, pentru care am plătit 5.000 de lei, un preţ bun, dar am dat un avans din luna octombrie. Avem bucătărie utilată, grătar, dar şi o mică parcare în curte", a spus Dorin.
Potrivit tânărului, majoritatea cabanelor care sunt închiriate integral nu mai sunt disponibile deoarece rezervările s-au făcut şi cu câteva luni în urmă.
"Am căutat şi noi destul de mult până am găsit o cabană liberă deoarece multe erau rezervate din toamnă de grupuri din Bucureşti, în special", a afirmat Dorin.
Preţul pentru închirierea unei cabane variază între 3.500 de lei şi 10.000 de lei, în funcţie de numărul de camere, amplasare sau facilităţi.
"Lăsăm cabana pe mâinile turiştilor. Avantajul oaspeţilor noştri este că au întreaga cabană la dispoziţie cu toate dotările şi facilităţi. Oamenii sunt mulţumiţi că pot petrece sărbătorile cu prieteni şi rude, iar în cazul nostru rezervarea pentru Revelion am făcut-o în septembrie", a spus unul dintre proprietarii cabanelor care a ales să îşi închirieze în acest an întreaga cabană.
Proprietarii de pensiuni din Munţii Apuseni încearcă să îşi îmbie turiştii cu plimbări cu sania sau cu maşini de teren, participări la tăiatul porcului sau seri de colinde cu grupuri folclorice, însă există şi oferte mai inedite.
Astfel, o pensiune de două margarete din Arşeni le propune turiştilor să încerce "baia la ciubăr", în aer liber. Reprezentanţii pensiunii susţin că localnicii din zonă consideră ciubărul un fel de "jacuzzi moţesc", iar senzaţia pe care o simt cei care încearcă baia fierbinte în natură este "unică şi originală".
"Ce altceva poţi să-ţi doreşti mai mult, când te întorci de la pârtie cu obrajii îmbujoraţi şi cu gândul la un ceai de afine sau un vin fiert, decât să te răsfeţi savurându-le în timp ce te îmbăiezi într-un ciubăr cu apă fierbinte. Amplasat unde altundeva decât afară, în faţa cabanei, în aerul tare de munte, miros de brad şi zăpada din jur până în genunchi", se arată în oferta postată pe site-ul pensiunii, care promite "o experienţă unică şi originală" pentru oaspeţi.
O altă destinaţie căutată de turiştii care vin de sărbători în judeţul Alba este şi zona Munţilor Şureanu. Zona este mai greu accesibilă din cauza drumului de acces, însă este extrem de frumoasă, iar cazarea începe de la 100 de lei pe noapte în zona Oaşa şi ajunge până la 200 - 300 de lei la Poarta Raiului. În această zonă se află Domeniul Schiabil Şureanu, cu nouă pârtii de schi în lungime de peste 12 kilometri.
Pentru Crăciun şi Revelion preţurile în aceste zone variază între 800 şi 1.500 de lei, însă există şi unităţi de cazare de patru margarete unde pachetul de Revelion depăşeşte 2.000 de lei.
Şi Valea Aiudului cu localităţile Colţeşti şi Rimetea, specifice pentru pensiunile tradiţionale construite în stilul maghiar, sunt atracţii în această perioadă, fiind căutate în special de turiştii din Ungaria.
La o pensiune de două sau trei margarete în această zonă pachetul turistic începe de la 800 de lei de Crăciun şi ajunge până la 2.000 de lei pentru cinci nopţi în perioada Revelionului, preţuri ce includ masa în regim all inclusiv şi cina festivă de Crăciun sau Revelion.
De asemenea, o pensiune construită în stilul unui conac secuiesc de patru margarete oferă turiştilor pachete la preţul de 1.700 de lei de persoană pentru patru nopţi de cazare cu pensiune completă. Oaspeţii sunt aşteptaţi cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale, pot participa la tăiatul porcului şi la un bal mascat, iar de Revelion au pregătită o petrecere specială cu focuri de artificii.
Cele mai căutate zone turistice în perioada iernii rămân însă Munţii Şureanu şi zona Arieşeni-Vârtop, unde există pârtii de schi.
Instructorul de schi Rareş Tileagă spune că, deşi nu a mai nins foarte mult în această perioadă, pe pârtiile din Alba se poate schia.
"La Şureanu nu toate pârtiile sunt deschise în această perioadă, ci doar două. Drumul de la Lacul Oaşa la pârtii rămâne, în continuare, o mare problemă pentru turişti, care au nevoie nu doar de lanţuri, ci şi de multă răbdare pentru a-l parcurge în siguranţă", a spus Tileagă.
Accesul în zonă se face pe ruta Sebeş - Şugag - Lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre - Mănăstirea Oaşa - Luncile Prigoanei - Poarta Raiului - Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş este de 82 de kilometri, care pot fi parcurşi în aproximativ două ore.
"În zonă există asistenţă Salvamont la baza pârtiilor, monitori de schi şi snowboarding pe pârtii, centru de închirieri schi şi snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei, centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor, trei après-ski-uri pe domeniul schiabil Şureanu, unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul Lacului Oaşa. Dacă vă gândiţi să ajungeţi în zonă, montaţi lanţurile pentru roţi începând cu Luncile Prigoanei, pentru urcarea înspre pârtii şi ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor, a spus Rareş Tileagă.
Potrivit acestuia, la Vârtop (Arieşeni) sunt deschise ambele pârtii, iar stratul de zăpadă este de aproximativ 40 de centimetri. Instalaţiile de transport pe cablu şi instalaţia de nocturnă sunt funcţionale, însă zona de off-piste este, în continuare, nerecomandabilă, stratul de zăpadă fiind mai greu practicabil.
"Pentru cei care merg la Arieşeni le recomandăm să evite teribilismul pe pârtie şi să fie atenţi la sănii. În zonă există asistenţă Salvamont la baza pârtiilor, şcoală de schi şi snowboard la baza pârtiilor, centre de închirieri schiuri şi snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune", a afirmat Tileagă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.