Prima pagină » Economic » Creatorul BRICS critică ideea „ridicolă” a unei monede comune / Rivalitatea dintre China şi India ajută dolarul

Creatorul BRICS critică ideea „ridicolă” a unei monede comune / Rivalitatea dintre China şi India ajută dolarul

Creatorul BRICS critică ideea

Înaintea celui de-al 15-lea summit al grupului, care va avea loc săptămâna viitoare, Jim O’Neill a declarat pentru Financial Times că Brics „nu a realizat niciodată nimic de când a început să se reunească”. Jim O’Neill a creat expresia într-o notă de cercetare din 2001 pe care a scris-o în calitate de economist-şef al băncii.

Ţările Brics, cum ar fi Rusia şi China, au cerut ca blocul să conteste statutul dolarului american ca monedă de rezervă a lumii, însă Africa de Sud, care găzduieşte summitul din acest an, a declarat că o monedă BRICS nu se află pe agenda reuniunii de la Johannesburg.

Crearea unei monede comune pentru cele cinci economii emergente ar fi irealizabilă, consideră O’Neill.

Este pur şi simplu ridicol„, a spus el ca răspuns la apelurile pentru o „monedă comercială” din partea preşedintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva şi a altor politicieni din acest bloc. „Vor să creeze o bancă centrală a BRICS? Cum ar putea face asta? Este aproape jenant„.

O’Neill a inventat acronimul BRICS într-o lucrare a Goldman Sachs pentru a evidenţia potenţialul economic al Braziliei, Rusiei, Indiei şi Chinei şi necesitatea ca guvernanţa economică şi politică globală să fie remodelată pentru a le include. Ţările însele au adoptat termenul şi au început să organizeze summituri în 2009. Africa de Sud a aderat în 2010.

Extinderea BRICS

Arabia Saudită este în discuţii pentru a se alătura New Development Bank, creditorul înfiinţat de membrii BRICS în 2014 ca alternativă la Banca Mondială, la care s-au alăturat ulterior Egiptul, Bangladesh şi Emiratele Arabe Unite.

În timp ce China şi Africa de Sud pun presiuni pentru extinderea BRICS, rapoartele au sugerat că India se opune propunerii de a include mai mulţi membri.

Rivalitatea dintre China şi India

Este o treabă bună pentru Occident că India şi China nu se pun niciodată de acord asupra a ceva, pentru că dacă ar face-o, dominaţia dolarului ar fi mult mai vulnerabilă„, a declarat O’Neill.

Adesea le spun factorilor de decizie chinezi … uitaţi de interminabilele voastre bătălii istorice şi încercaţi să invitaţi India să împartă conducerea în unele probleme mari, pentru că atunci lumea v-ar putea lua puţin mai în serios„.