Cresc tarifele la CFR şi Metrorex. Nu se mai ţine cont de inflaţie

Tarifele de călătorie cu trenul şi cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului Transporturilor, şi nu în funcţie de evoluţia inflaţiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex şi CFR Călători, companie care are bugetată o creştere cu 10% a preţurilor.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Cresc tarifele la CFR şi Metrorex. Nu se mai ţine cont de inflaţie

Cresc tarifele la CFR şi Metrorex. Nu se mai ţine cont de inflaţie (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Posibilitatea ca ministrul Transporturilor să modifice tarifele la cele două companii este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Transporturilor.

"Proiectul de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere publică nu prevede creşterea în acest moment a tarifelor la Metrorex şi CFR Călători, ci doar posibilitatea ajustării acestor tarife la valori cât mai apropiate de costurile reale ale serviciilor oferite. MTI doreşte astfel să creeze cadrul juridic pentru o politică coerentă prin care tarifele de călătorie cu metroul şi tarifele de transport de călători pe calea ferată să fie în concordanţă cu condiţiile pieţei", a comunicat instituţia.

MTI apreciază că prin implementarea unei politici tarifare flexibile veniturile proprii ale celor două societăţi vor creşte, concomitent cu reducerea gradului de subvenţionare de la bugetul de stat.

"La CFR Călători subvenţiile anuale alocate de la bugetul de stat în ultimii trei ani au reprezentat circa 64% din necesarul fundamentat, ca urmare a creşterii cheltuielilor la componentele de bază, ceea ce a condus la înregistrarea de pierderi", se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

La finele anului 2009, CFR Călători a înregistrat pierderi cumulate din anii precedenţi în suma de 745 milioane lei şi datorii restante către furnizori şi CFR SA care au crescut an de an, ajungând în anul 2010 la circa 550 milioane lei.

Tariful mediu pentru o călătorie cu trenul a fost anul trecut de 12,95 lei (reprezentând raportul dintre încasări şi numărul total de călători transportaţi), în timp ce costul mediu real pentru o călătorie a fost de circa 40,9 lei (reprezentând raportul dintre cheltuielile de exploatare şi numărul de călători transportaţi).

"În anul 2011 bugetul de venituri şi cheltuieli al CFR Călători SA a fost fundamentat având în vedere o majorare a tarifelor de călătorie cu aproximativ 10% începând cu luna februarie. În situaţia în care subvenţia alocată pentru anul 2011 rămâne la nivelul de 1.028 milioane lei, neacordarea majorării de 10% a tarifelor pentru transportul călătorilor pe calea ferată conduce la înregistrarea unui deficit de circa 75 milioane lei', se menţionează în notă.

La Metrorex, subvenţia de la bugetul de stat pentru transportul călătorilor a reprezentat în ultimii patru ani 75-80% din necesarul solicitat de companie.

Astfel, o serie de lucrări la instalaţiile tehnologice au fost amânate, din lipsa surselor financiare necesare, ceea ce a condus la creşterea accentuată a gradului de uzură şi la scăderea performanţelor, se spune în nota de fundamentare.

"La nivelul anului 2010, costul mediu al unei călătorii cu metroul a fost de circa 0,67 lei, în timp ce costul mediu real al unei călătorii a fost de circa 3,5 lei . În plus, preţul unei călătorii cu Metroul reprezintă aproximativ 30% din preţul minim al unei călătorii cu metroul în ţările europene; în acelaşi timp, tarifele Metrorex ocupă ultimul loc ca valoare, comparativ cu tarifele practicate de serviciile de transport public în diferitele municipii ale României (Constanţa, Iaşi şamd)", mai spun reprezentanţii MTI.

Numărul călătorilor cu metroul a crescut cu aproximativ 60 % în ultimii cinci ani, ajungând în prezent la circa 600.000 pasageri transportaţi zilnic.

Metrorex a avut anul trecut costuri cu mentenanţa 185,57 milioane lei, din care a plătit reparaţii de 123,67 milioane lei.

În acest an, datoriile la plata mentenanţei trenurilor pentru perioada 2009-2010 sunt de 135,85 milioane lei. În bugetul de venituri şi cheltuieli nu sunt prevăzute fonduri pentru mentenanţa aferentă intervalului septembrie-decembrie 2011, în sumă de aproape 76 milioane lei.

Cea mai recentă scumpire a biletelor la CFR Călători şi Metrorex a avut loc în septembrie 2010.

În scrisoarea de intenţie la acordul cu FMI se arăta că Guvernul va permite CFR Călători să majoreze tarifele la biletele de tren pentru o mai bună acoperire a costurilor, în vederea eficientizării activităţii companiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici