- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cresc tarifele la gaze pentru companii. Preţurile pentru populaţie, menţinute la acelaşi nivel
Companiile vor plăti la 1 ianuarie cu 5% mai mult pentru gazele naturale, din cauza creşterii preţului gazelor importate, iar tarifele pentru populaţie vor rămâne nemodificate, a anunţat marţi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Cresc tarifele la gaze pentru companii. Preţurile pentru populaţie, menţinute la acelaşi nivel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Comitetul de reglementare ANRE a aprobat menţinerea preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică, în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei şi creşterea în medie cu circa 5% a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2012", potrivit ANRE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Creşterea preţului gazelor pentru companii este motivată de avansul tarifului gazelor importate pretului gazului din import de la 138,88 lei/MWh, la 149,54 lei/MWh, precum şi de un consum estimat în urcare în perioada ianuarie-martie 2012, faţă de octombrie-decembrie.
Companiile şi populaţia plătesc tarife diferite la gazele naturale, în funcţie de un coş, compus din gaze din producţia internă, gaze importate şi gaze din depozitele de înmagazinare. Gazele produse în România sunt de circa două ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia.
Coşul pentru companii este compus în proporţie de 67% din gaze produse în România şi 33% din gaze de import, în timp ce coşul destnat populaţiei are 91,5% gaze din producţia internă, iar diferenţa din import.
Pentru acest an, Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţurile pentru consumatorii industriali în două etape, respectiv iunie-iulie şi trimestrul IV. Astfel, preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut în iulie cu aproape 10%, iar de la 1 octombrie a fost majorat cu încă 8%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO