Criza din Golful Mexic va scumpi semnificativ petrolul

Piaţa petrolului dă semne că preţul barilului nu mai poate decât să crească în urma dezastrului BP din Golful Mexic, care va conduce în scurt timp la creşterea puternică a cheltuielilor destinate exploatărilor offshore şi celor la mare adâncime, transmite Bloomberg.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Criza din Golful Mexic va scumpi semnificativ petrolul

Criza din Golful Mexic va scumpi semnificativ petrolu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)l

Diferenţa de preţ dintre contractele futures cu livrare peste opt ani şi cele de referinţă, cu scadenţa luna viitoare, a crescut cu 86% de la 20 aprilie, când a avut loc explozia fatală a platformei petroliere Deepwater Horizon, operată de BP în Golful Mexic.

Astfel, preţul petrolului cu livrare în decembrie 2018 este cu 21 de dolari mai ridicat decât cel al contractelor cu livrare în iulie 2010, spread-ul fiind de doar 11 dolari înainte de incident.

Înăsprirea legislaţiei internaţionale în domeniul exploatărilor petroliere offshore ar putea adăuga încă cinci dolari diferenţei, potrivit analiştilor Deutsche Bank.

Preşedintele Barack Obama a extins cu şase luni o interdicţie privind eliberarea de noi permise pentru explorare şi exploatare la mare adâncime pentru operaţiunile Royal Dutch Shell din largul ţărmurilor arctice ale Alaska. Decizia elimină practic din piaţă pentru o bună perioadă de timp resurse potenţiale de 23,2 miliarde de barili, adică circa 76% din toate rezervele dovedite ale Statelor Unite.

Numărul de platforme petroliere operaţionale în Golful Mexic a scăzut cu 50% săptămâna trecută, la minimul ultimilor 16 ani, potrivit unui raport publicat vineri de Baker Hughes.

"Preşedintele a spus să ne oprim din săpat, iar acum vedem rezultatele. Înainte să se sfârşească totul, vom pierde şi mai multe platforme din Golf", a declarat economistul şef pe teme de energie al Deutsche Bank Washington, Adam Sieminski.

O întârziere de un an a proiectelor "deepwater" la nivel mondial ar putea reduce oferta cu 500.00 de barili pe zi începând din anul 2013, potrivit analiştilor Sanford C. Bernstein. În timp ce acest volum reprezintă doar 3% din consumul zilnic al Statelor Unite, este aproape suficient pentru Argentina, a treia mare economie din America Latină, notează Bloomberg.

Preţul petrolului cu livrare în iulie a scăzut luni cu 2,8%, la 70 de dolari pe baril, din cauza temerilor legate de relansarea economică şi de impactul unei perioade prelungite de dificultăţi asupra cererii de energie, transmite Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici