- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza din Grecia va muta interesul investitorilor spre pieţele emergente din Europa de Est
Investitorii îşi vor reorienta atenţia către pieţele din Europa de Est, la un an după criza de încredere care a lovit regiunea, schimbarea de strategie fiind determinată de incertitudinea tot mai acută privind situaţia din Grecia, potrivit unei analize Bloomberg.
Criza din Grecia va muta interesul investitorilor spre pieţele emergente din Europa de Est (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ipoteza tot mai înrădăcinată că Grecia ar putea să cadă într-o criză de finanţare îmbunătăţeşte prin comparaţie imaginea statelor est-europene, cu deficite mult mai reduse şi necesaruri de finanţare mult mai scăzute.
Pacific Investment Management Co., compania americană care administrează cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, a anunţat că a adăugat "datorii" din Polonia la portofoliu săptăpmâna trecută, iar HSBC Holdings, cea mai mare bancă europeană după valoarea de piaţă, a calificat acţiunile companiilor din Ungaria drept "oportunităţi de achiziţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Obligaţiunile din Cehia, Turcia şi Rusia vor avea performanţe peste estimări deoarece aceste ţări vor avea până în 2011 niveluri ale datoriei publice de circa trei ori mai reduse, raportat la PIB, decât Grecia şi Italia, potrivit Cheuvreux, divizia de brocheraj a grupului financiar francez Credit Agricole, cea mai mare bancă din Hexagon după numărul de sucursale.
Ungaria, primul stat membru UE care a primit un pachet de bailout de la FMI în urma crizei mondiale din 2008-2009, şi-a înjumătăţit deficitul bugetar din 2006 până acum, iar Polonia a demarat un program ambiţios prin care urmăreşte să vândă active de stat de 10 miliarde de dolari pentru a echilibra bugetul.
"Am văzut primul val de contagiune (revărsarea efectelor negative în regiune - n.r.), care nu a făcut nicio discriminare. Al doilea val, care se manifestă acum, aduce diferenţiere", a declarat Agnes Belaisch, strateg pentru pieţele emergente la Threadneedle Asset Management din Londra şi for senior economist al Fondului Monetar Internaţional.
Belaishch se referă la criza de încredere de la sfârşitul anului 2008 - începutul lui 2009, când investitorii s-au retras în masă de pe pieţele europene emergente, speriaţi de perspectiva unui default de ţară în regiune, fără a face diferenţierea între economiile aflate într-o situaţie mai bună şi cele cuprinse de criză.
"Chiar şi cel mai îndatorat stat din Europa emergentă, Ungaria, arată mai bine decât periferia zonei euro, unde va fi durere în următorii doi ani. Europa de Est a depăşit deja prima etapă a relansării, pachetele de sprijin de la FMI şi UE sunt în derulare, iar guvernele au început deja ajustările. În schimb, la periferia zonei euro, problemele abia au început să fie recunoscute şi abordate", comentează Simon Quijano-Evans, şeful diviziei de strategie şi economie pentu pieţele emergente la Cheuvreux.
Analistul Citigroup Robert Buckland a scris, într-un raport publicat joi, că pieţele emergente vor avea de câştigat în urma crizei din Grecia. Situaţia statului elen ar putea avea un impact pozitiv considerabil pentru pieţele central-est europene, unde indicatorii macroeconomici depăşesc constant aşteptările.
Obligaţiunile din regiune vor avea performanţe mai bune decât titlurile de pe pieţele emergente din Asia şi America Latină, deoarece ţările central-est europene "îşi atacă hotărât dezechilibrele", a adăugat Belaisch, strateg la Threadneedle în Londra.
"Piaţa va recompensa aceste ţări pentru că au început să ia medicamentele potrivite", spune strategul londonez.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO