Croitoru, BNR: Reglementarea crescută a capitalului reface încrederea. Bancherii vor încerca să o evite

Creşterea cerinţelor de reglementare a capitalului în sistemul bancar reface încrederea distrusă de criză, însă conduce şi la subestimarea riscurilor, bancherii pornind o luptă pentru ocolirea reglementărilor, prin inovaţie, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Urmărește
227 afișări
Imaginea articolului Croitoru, BNR: Reglementarea crescută a capitalului reface încrederea. Bancherii vor încerca să o evite

Croitoru, BNR: Reglementarea crescută a capitalului reface încrederea. Bancherii vor încerca să o evite (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"O cerinţă crescută de reglementare a capitalului duce la subestimarea riscurilor, pe de altă parte este şi altă tendinţă: această creştere a cerinţelor de capital duce la refacerea încrederii şi la menţinerea ei, într-o criză încrederea se distruge", a declarat Croitoru la o conferinţă pe tema inovaţiei în domeniul bancar.

Croitoru apreciază că bancherii percep creşterea cerinţelor de reglementare a capitalului ca pe o îngrărire a libertăţii şi vor începe o "luptă" pentru ocolirea acestor prevederi.

"Cu cât faci o reglementare mai complicată, armata de reglementatori se întoarce cu spatele la viitor şi încearcă să reglementeze tot ce a fost greşit şi stau aşa 20-25 de ani. În acelaşi timp, este o armată de oameni de ştiinţă care înţeleg sistemul de reglementări şi inventează noi instituţii financiare, instrumente, tehnologii cu care să le poată ocoli. Şi peste 25 de ani vom avea inevitabil o altă criză, pentru că este în natura noastră, după care reglementatorii se vor întoarce iar şi vor repara ce a fost greşit. Acest lucru se numeşte distrugere creativă", a spus oficialul BNR.

El a arătat că bancherii vor inventa noi instrumente financiare, dar aceasta nu înseamnă neapărat că cei care îşi asumă riscurile le pot gestiona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici