Cum se poate frauda sistemul energetic din România: Cinci metode prin care statul a pierdut sute de milioane de euro

Un raport al Corpului de Control al Guvernului arată că bugetul Complexului Energetic Oltenia - unul din cei mai importanţi producători de energie electrică - a fost drenat către companii private. Inspectorii guvernului au stabilit că bugetul companiei a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei prin încheierea de contracte preferenţiale, sposorizări nejutificate şi achiziţii de maşini pe timp de criză.

Urmărește
719 afișări
Imaginea articolului Cum se poate frauda sistemul energetic din România: Cinci metode prin care statul a pierdut sute de milioane de euro

Cum se poate frauda sistemul energetic din România: Cinci metode prin care statul a pierdut sute de milioane de euro

Guvernul a sesizat DNA privind neregulile constatate la Complexul Energetic Oltenia. Corpul de Control al guvernului a realizat o investigaţie privind modul în care au fost genstionate fondurile Complexului Energetic Oltenia şi a companiilor din subordinea instituţiei.

Potrivit raportului, guvernul a determinat trei modalitatăţi prin care sume consistente au fost drenate din bugetul public în bugetele unor companii: prima  - acordarea preferenţială a unor contracte de lucrări şi suplimentarea chiar şi cu 50% a acestor contracte, a doua modalitate - achiziţionarea de maşini, deşi exista o ordonanţă care interzicea astfel de achiziţii, a treia modalitate  - contractele de sponsorizare.

Metoda I: Contracte publice acordate cu încălcarea legii. Potrivit raportului întocmit de guvern, în perioada 2010-2012, Complexul Energetic Oltenia şi companiile din subordine au încheiat contracte de 300 milioane lei cu tre companii private: 45 de contracte în valoare totală 82 milioane lei cu Alpha Construct Sistem SA (proprietar Constatin Isvoranu, apropiat al lui Mihai Stănişoară, fost PDL actual membru PNL), 26 de contracte de 46 milioane lei cu compania Succes Nic Com (proprietar este Nicu Sarcină, creditat ca fost sposnor al PDL dar şi apropiat de USL în ultima perioadă), 84 de contracte de 183 milioane lei Trustul pentru servicii cu utilaje diverse (TPSUD) SA  - companie deţinută de acelaţi Nicolae Sarcină.

Vezi care sunt celelalte metode pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici