- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.10.2014, 10:33)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curăţarea bilanţului BCR a generat băncii pierderi de 546 milioane euro la nouă luni
Banca Comercială Română (BCR) a avut în primele nouă luni cheltuieli nete cu provizioane de 4,05 miliarde lei (910,9 milioane euro), de 2,5 ori mai mari decât în perioada similară din 2013, ca parte a procesului de curăţare a bilanţului, ceea ce a generat pierderi nete de 2,42 milioane lei (545,9 milioane euro).
Urmărește
238 afișări
Curăţarea bilanţului BCR a generat băncii pierderi de 546 milioane euro la nouă luni (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei", a declarat într-un comunicat Tomas Spurny, CEO al BCR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit şi pierdere, au crescut cu 165,3%, la 4,05 miliarde lei (910,8 milioane euro), faţă de 1,52 miliarde lei (346,4 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut, "reflectând eforturile accelerate de a soluţiona creditele neperformante istorice".
BCR administra, la finele lunii septembrie, un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei, pentru care a decis soluţionarea accelerată, aşteptându-se o îmbunătăţire semnificativă a calităţii bilanţului, respectiv o reducere de circa 25% a creditelor neperformante faţă de finele anului trecut, precum şi a performanţei financiare pe termen scurt.
Rata creditelor neperformante a scăzut cu 10 puncte procentuale, la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie.
"Ca urmare a acestor elemente, costurile de risc sunt aşteptate să contrabalanseze rezultatul operaţional ale băncii pe parcursul anului 2014", se spune în comunicat.
BCR a avut în primele trei trimestre un rezultat operaţional de 1,57 miliarde lei (352,6 milioane euro), pe baza unei creşteri a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizării şi îmbunătăţirii calităţii portofoliului de credite pentru companii, dar şi a creşterii capacităţii de a atrage depozite.
"Alături de rezolvarea accelerată a moştenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul că BCR a revenit puternic în piaţă. Cota de piaţă a băncii se situează deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate şi observăm, per ansamblu, o creştere substanţială a creditării garantate şi negarantate. Vom continua să ne întărim capacitatea de a fi competitivi prin intermediul reţelei retail şi corporate", a afirmat Spurny.
Reprezentanţii băncii consideră că scăderea ratei creditelor neperformante este vitală pentru reluarea creditării şi îmbunătăţirea performanţei. Totodată, capitalizarea băncii va absorbi "cu uşurinţă" măsurile de curăţare a bilanţului şi va rămâne solidă pentru a susţine o creştere sănătoasă pe toate liniile de afaceri.
Totodată, activele băncii au scăzut cu 8,4%, la 61,1 miliarde lei.
Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinţă de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalansează volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate.
Portofoliul de credite imobiliare a urcat la 9,1 miliarde lei, de la 8,6 miliarde lei la finele anului trecut. Creditele în moneda locală au crescut în sold cu 20%, la 6,6 miliarde lei.
Pe segmentul corporate, soldul creditelor performante a avansat uşor, la circa 12,2 miliarde lei, trimestrul al treilea fiind primul din ultimul an când soldul general al creditelor a crescut faţă de trimestrul precedent, pe fondul creşterii numărului de împrumuturi nou acordate clienţilor din sectoare precum energia, agricultura, construcţii, farmacie şi sănătate, industrie sau IT&C.
"BCR intenţionează să se concentreze în continuare pe creditarea în lei, astfel încât să contrabalanseze pe termen mediu şi lung mixul valutar al portofoliului de credite în favoarea monedei locale şi să folosească în întregime capacitatea puternică de autofinanţare în lei", se precizează în comunicat.
Depozitele atrase de la clienţi aproape au stagnat, cu un plus de doar 0,3%, la 37,62 miliarde lei (8,53 miliarde euro) faţă de decembrie 2013.
"Depozitele clienţilor rămân sursa principală de finanţare a BCR, dar banca se bucură de o susţinere puternică din partea băncii mamă pentru finanţarea pe termen lung, în acelaşi timp beneficiind de
surse de finanţare diverse şi contracte încheiate cu alte instituţii financiare internaţionale", spun reprezentanţii băncii.
Venitul net din dobânzi a scăzut cu 16%, la 1,78 miliarde lei (400,8 milioane euro), de la 2,12 miliarde lei (481,1 milioane euro), din cauza unui mediu de piaţă marcat de rate mai mici ale dobânzii, eforturilor de stabilire a unor preţuri competitive în piaţă şi soluţionarea accelerată a problemelor legate de portofoliile de credite neperformante.
Pe de altă parte, venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, la 540,2 milioane lei (121,4 milioane euro), datorită concentrării pe serviciile de tranzacţii bancare, trecerea la operaţiunile fără numerar şi preferinţa clienţilor pentru soluţii alternative de investiţii şi produse de asigurare.
Rezultatul net din tranzacţionare s-a diminuat cu 16,8%, la 281,3 milioane lei (63,2 milioane euro), din cauza tranzacţiilor FX mai scăzute. În acelaşi timp, veniturile operaţionale s-au redus cu 12,6%, la 2,62 miliarde lei (589,7 milioane euro), de la 3 miliarde lei (680,6 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut.
Cheltuielile administrative generale au ajuns la 1,05 miliarde lei (237,1 milioane euro), în scădere cu 13,8%. Atingerea ţintelor de venituri şi cheltuieli, stabilită în planul de redresare a băncii din 2012, este susţinută de atenţia continuă acordată măsurilor de eficienţă şi productivitate.
Astfel, indicatorul cost-venit s-a îmbunătăţit, ajungând la 40,2% în primele nouă luni, faţă de 40,7% în perioada similară a anului trecut.
Rata de solvabilitate conform standardelor locale s-a menţinut la 20%, peste cerinţele BNR, de minim 10%. De asemenea, rata de capital nivel 1+2 IFRS de 24,9% (grup BCR) la iunie 2014, arată clar adecvarea capitalului BCR şi susţinerea continuă din partea Grupului Erste.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe