Cursul a revenit spre 4,33 lei/euro spre finalul sesiunii locale. Străinii continuă să cumpere lei

Cotaţiile monedei naţionale au revenit aproape de 4,33 lei/euro spre finalul sesiunii locale, într-o piaţă în care jucătorii străini sunt principalii cumpărători de lei după anunţul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

Urmărește
267 afișări
Imaginea articolului Cursul a revenit spre 4,33 lei/euro spre finalul sesiunii locale. Străinii continuă să cumpere lei

Cursul a revenit spre 4,33 lei/euro spre finalul sesiunii locale. Străinii continuă să cumpere lei (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

JP Morgan a anunţat marţi seară că va include, de la 1 martie, obligaţiunile României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente, informaţie care a dus la aprecierea leului imediat pe pieţele internaţionale.

"Deşi includerea nu este încă un fapt stabilit, ştirea a confirmat aşteptările care au susţinut recentul avans al activelor denominate în lei. După momentul anunţului de marţi seară, leul a câştigat circa 1% pe volume semnificative, ajungând la nivelul de 4,34 lei/euro, atins ultima dată în februarie 2012. În opinia noastră, banca centrală a înfrânat avansul leului prin intervenţii importante ieri şi credem că va continua să îşi crească rezervele valutare, fapt ce ar împiedica o apreciere clară a leului dincolo de 4,30 lei/euro în perioada următoare", arată un raport ING Bank transmis miercuri dimineaţă.

La debutul sesiunii interbancare locale, cursul s-a situat aproape de 4,34 lei/euro, iar primele transferuri au dus rata de schimb până la un minim de 4,3200 - 4,3220 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile s-au menţinut aproape de 4,34 lei/euro, iar la finalul sesiunii locale, odată cu deschiderea pieţei americane, rata de schimb a coborât spre 4,33 lei/euro. În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,3300 - 4,3310 lei.

Analiştii ING Bank spun că potenţialele intervenţii ofociale au fost completate şi cu cererea naturală pentru valută, astfel că tendinţa de apreciere a leului a fost temperată, deşi volumele tranzacţionate au fost ridicate.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a coborât miercuri la 4,3364 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un curs inferior, de 4,3340 lei/euro, a fost publicat de banca centrală la 30 ianuarie 2012.

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,3894 lei/euro, asfel că nivelul de miercuri este cu 5,3 bani mai redus.

Pentru moneda americană, banca centrală a anunţat de asemenea un curs în scădere, cu 2,86 bani, la 3,2596 lei/dolar, reprezentând minimul din 29 februarie, când dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

În acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a coborât la 3,5061 lei/franc, fiind cel mai redus nivel din decembrie 2011. O rată de schimb inferioară celei de miercuri a fost publicată la 7 decembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,5037 unităţi.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi se plasau la 5,52 - 6,02%, iar randamemntele la o săptămână se situau în intervalul 5,51 - 6,01%

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici