Cursul BNR, la 4,5144 lei/euro

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, la 4,5144 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi marginal influenţată de ruperea coaliţiei de guvernare prin creşterea uşoară a volumelor de tranzacţionare, care nu au trecut însă de media unei şedinţe obişnuite.

Urmărește
361 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR, la 4,5144 lei/euro

Cursul BNR (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Rata de schimb anunţată miercuri este cu 0,29 bani (0,06%) sub cea publicată marţi, de 4,5173 lei/euro.

Leul s-a întărit nesemnificativ miercuri în raport cu dolarul american, rata de schimb coborând de la 3,2858 lei/dolar la 3,2854 lei/dolar.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a scăzut cu 0,5 bani (0,13%), de la 3,7041 unităţi la 3,6991 unităţi.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Rata de schimb leu/euro a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei interbancare de miercuri, jucătorii reacţionând moderat la ruperea alianţei de guvernare.

"Deşi un asemenea anunţ era în mare măsură aşteptat după ce cu o zi în urma s-a proclamat eşecul negocierilor dintre cele două părţi, faptul că ştirea a fost preluată de agenţiile media internaţionale ar putea încă să conducă la un episod de depreciere pentru leu. Riscurile unei asemenea evoluţii sunt limitate de posibilitatea instalării rapide a unui nou guvern (...) Moneda locală a avut cea mai slabă evoluţie din regiune în ultimele două săptămâni (în care a existat criza politică - n.r.), pierzând circa 1% şi credem că tendinţa s-ar putea menţine până la 4,55/euro în urma ultimelor evenimente. Totuşi, temerile legate de potenţiale intervenţii oficiale vor tempera probabil presiunea de depreciere, aşa cum se observă şi din reacţia iniţială limitată a leului la ştirea despărţirii formale a USL", afirmă analiştii ING Bank, într-o notă transmisă, miercuri dimineaţă.

La debutul şedinţei interbancare, euro a fost tranzacţionat la 4,5190 lei, cu 0,45 - 0,7 bani (0,1% - 0,16%) peste cotaţiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,5120 - 4,5145 lei/euro.

Dealerii au spus încă de dimineaţă că deprecierea uşoară a leului este determinată de un cumul de factori, printre care ruperea USL, reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, decizia Executivului de a plăti de la buget o parte a datoriilor unor companii de stat, dar şi de situaţia incertă din Ucraina.

Rata de schimb a urcat în prima oră de transferuri la 4,5200 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzacţiilor. Cel mai mic nivel tranzacţionat a fost de 4,5120 lei/euro, iar maximul de 4,5200 lei/euro.

"Volumele de tranzacţionare sunt în media unei şedinţe obişnuite, dar ceva mai mari faţă de rulajele mici din zilele anterioare. Având în vedere că nu sunt volume foarte mari, este greu de spus dacă BNR intervine în piaţă. S-ar putea vorbi de o posibilă intervenţie indirectă, probabil doar pentru a preveni o depreciere mai mare", a afirmat un dealer.

La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,5130 - 4,5160 lei, cu 0,1 - 0,15 bani (0,02% - 0,03%) peste închiderea de marţi.

În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în scădere cu 0,15% şi 0,2% în raport cu euro.

Ratele medii ale dobânzilor afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut uşor, la 2,15% - 2,65% pe an, după ce marţi au scăzut la 1,91% - 2,41% pe an. Dobânzile sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut foarte uşor şi au ajuns la 2,49% - 2,99% pe an, după ce marţi au fost la 2,45% - 2,95% pe an.

Pe de altă parte, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut şi miercuri şi a ajuns la 3,4% pe an, de la 3,46% pe an în şedinţa anterioară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici