- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.02.2014, 13:27)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul BNR, la 4,5144 lei/euro
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, la 4,5144 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi marginal influenţată de ruperea coaliţiei de guvernare prin creşterea uşoară a volumelor de tranzacţionare, care nu au trecut însă de media unei şedinţe obişnuite.
Urmărește
361 afișări
Cursul BNR (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Rata de schimb anunţată miercuri este cu 0,29 bani (0,06%) sub cea publicată marţi, de 4,5173 lei/euro.
Leul s-a întărit nesemnificativ miercuri în raport cu dolarul american, rata de schimb coborând de la 3,2858 lei/dolar la 3,2854 lei/dolar.
Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a scăzut cu 0,5 bani (0,13%), de la 3,7041 unităţi la 3,6991 unităţi.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 10:00, prezența la vot este de 7,20%. 1,2 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Ion Cristoiu: A doua viaţă a lui Agamiţă Dandanache
-
Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
Rata de schimb leu/euro a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei interbancare de miercuri, jucătorii reacţionând moderat la ruperea alianţei de guvernare.
"Deşi un asemenea anunţ era în mare măsură aşteptat după ce cu o zi în urma s-a proclamat eşecul negocierilor dintre cele două părţi, faptul că ştirea a fost preluată de agenţiile media internaţionale ar putea încă să conducă la un episod de depreciere pentru leu. Riscurile unei asemenea evoluţii sunt limitate de posibilitatea instalării rapide a unui nou guvern (...) Moneda locală a avut cea mai slabă evoluţie din regiune în ultimele două săptămâni (în care a existat criza politică - n.r.), pierzând circa 1% şi credem că tendinţa s-ar putea menţine până la 4,55/euro în urma ultimelor evenimente. Totuşi, temerile legate de potenţiale intervenţii oficiale vor tempera probabil presiunea de depreciere, aşa cum se observă şi din reacţia iniţială limitată a leului la ştirea despărţirii formale a USL", afirmă analiştii ING Bank, într-o notă transmisă, miercuri dimineaţă.
La debutul şedinţei interbancare, euro a fost tranzacţionat la 4,5190 lei, cu 0,45 - 0,7 bani (0,1% - 0,16%) peste cotaţiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,5120 - 4,5145 lei/euro.
Dealerii au spus încă de dimineaţă că deprecierea uşoară a leului este determinată de un cumul de factori, printre care ruperea USL, reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, decizia Executivului de a plăti de la buget o parte a datoriilor unor companii de stat, dar şi de situaţia incertă din Ucraina.
Rata de schimb a urcat în prima oră de transferuri la 4,5200 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzacţiilor. Cel mai mic nivel tranzacţionat a fost de 4,5120 lei/euro, iar maximul de 4,5200 lei/euro.
"Volumele de tranzacţionare sunt în media unei şedinţe obişnuite, dar ceva mai mari faţă de rulajele mici din zilele anterioare. Având în vedere că nu sunt volume foarte mari, este greu de spus dacă BNR intervine în piaţă. S-ar putea vorbi de o posibilă intervenţie indirectă, probabil doar pentru a preveni o depreciere mai mare", a afirmat un dealer.
La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,5130 - 4,5160 lei, cu 0,1 - 0,15 bani (0,02% - 0,03%) peste închiderea de marţi.
În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în scădere cu 0,15% şi 0,2% în raport cu euro.
Ratele medii ale dobânzilor afişate miercuri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut uşor, la 2,15% - 2,65% pe an, după ce marţi au scăzut la 1,91% - 2,41% pe an. Dobânzile sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut foarte uşor şi au ajuns la 2,49% - 2,99% pe an, după ce marţi au fost la 2,45% - 2,95% pe an.
Pe de altă parte, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut şi miercuri şi a ajuns la 3,4% pe an, de la 3,46% pe an în şedinţa anterioară.
Citește pe alephnews.ro: Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe