Cursul BNR a crescut la 4,3986 lei/euro şi se menţine aproape de minimul ultimelor 10 luni

Cursul de schimb anunţat de BNR a crescut vineri cu 0,52 bani, la 4,3986 lei/euro, şi se menţine aproape de cel mai redus nivel din ultimele 10 luni, pe o piaţã interbancară unde volumele de tranzacţionate au fost mai mari decât în şedinţa precedentă.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a crescut la 4,3986 lei/euro şi se menţine aproape de minimul ultimelor 10 luni

Cursul BNR a crescut la 4,3986 lei/euro şi se menţine aproape de minimul ultimelor 10 luni (Imagine: Shutterstock)

Pentru dolarul american, BNR a publicat vineri un curs de 3,2307 lei/dolar, în urcare cu 0,38 bani.

Francul elveţian este cotat de banca centrală la 3,6038 lei/franc, în creştere cu 0,52 bani, după ce a atins miercuri cel mai redus nivel din ultimele şase luni şi jumătate.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

BNR a publicat joi un curs de 4,3934 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni. BNR nu a mai anunţat un curs mai redus decât cel de marţi începând din 30 iulie 2013, când rata de referinţă a fost de 4,3907 lei/euro.

"Moneda naţională a avut joi încă o şedinţă statică şi, în linie cu perspectiva noastră pe termen scurt, s-a depreciat uşor în această dimineaţă către 4,40 lei/euro, urmând tendinţa regională. Această depreciere uşoară alături de faptul că leul nu s-a alăturat ieri aprecierilor vizibile ale monedelor din Polonia şi Ungaria în pofida unor mişcări favorabile a titlurilor de stat din ţările respective dar şi din România susţine ideea unui potenţial de apreciere limitat", arată analiştii ING Bank într-o notă tarnsmisă vineri dimineaţă.

Cursul de schimb a deschis şedinţa de vineri la 4,3950 lei/euro, nivel care a reprezentat şi minimul primei părţi a zilei, foarte aproape de cotaţiile de la finele şedinţei anterioare, şi a urcat ulterior până la 4,4040 lei/euro.

Cu puţin timp înaintea orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,3980 - 4,40 lei, în urcare uşoară, potrivit dealerilor.

Volumele tranzacţionate în prima parte a şedinţei interbancare de vineri au fost mai ridicate faţă de joi, până la această oră fiind efectuate aproximativ 60 de transferuri.

În regiune, forintul se depreciază uşor faţă de euro, în timp ce zlotul este în stagnare.

Ratele medii ale dobânzilor practicate vineri dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au coborât la 1,89% - 2,39% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 1,91% - 2,41% pe an.

Dobânzile continuă să fie mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, şi mai ridicate decât dobânda practicată de banca centrală la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut vineri dimineaţă la 1,89% - 2,39% pe an, de la 1,91% - 2,412% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat la 2,68% pe an, faţă de 2,67% în dimineaţa zilei de joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici