- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.05.2014, 13:27)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cursul BNR a scăzut la 4,4295 lei/euro, CEL MAI REDUS nivel din ultimele opt luni
Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut vineri la 4,4295 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, într-o piaţă cu rulaj redus şi unde cotaţiile s-au întors uşor sub 4,43 lei/euro după primele ore de tranzacţionare.
Urmărește
321 afișări
Cursul BNR a scăzut la 4,4295 lei/euro, CEL MAI REDUS nivel din ultimele opt luni (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)
Rata anunţată vineri este cu 0,45 bani (0,1%) sub nivelul de joi, când cursul a scăzut uşor la 4,4340 lei/euro, întorcându-se la minimul ultimelor şase luni atins vinerea trecută. O rată mai mică decât cea de vineri a fost cel mai recent publicată de BNR pe 2 septembrie 2013, când euro a fost cotat la 4,4221 lei.
Totodată, leul s-a întărit uşor vineri şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă coborând cu 0,41 bani (0,11%), de la 3,6383 lei/franc la 3,6342 lei/franc. Cotaţia a coborât, astfel, la cel mai redus nivel din 2 decembrie, dată când francul a fost la 3,6007 lei.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 12:48
• Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
astăzi, 09:27
• 22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
astăzi, 12:32
• Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
astăzi, 12:35
-
astăzi, 11:30
• Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
astăzi, 11:12
• Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
-
astăzi, 11:42
-
astăzi, 10:07
-
ieri, 21:29
-
astăzi, 08:39
-
astăzi, 08:05
• Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
-
astăzi, 09:09
• Oficial palestinian pentru BBC: Discuţiile privind încetarea focului în Gaza, 90% finalizate
-
astăzi, 01:33
• Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
astăzi, 09:35
• Ambasada SUA, de Ziua Revoluţiei Române: S-a deschis calea către libertate şi un viitor mai bun
-
ieri, 14:16
Pe de altă parte, leul s-a depreciat faţă de dolarul american cu 0,82%, cursul de referinţă leu/dolar urcând cu 2,6 bani, la 3,2059 unităţi. În ziua anterioară, rata de referinţă a scăzut la 3,1799 lei/dolar şi a atins un nou minim al ultimilor aproape doi ani şi jumătate. O rată sub cea de joi a fost anunţată de BNR cel mai recent în 14 noiembrie 2011, când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Încă de la începutul săptămânii trecute, cursul de schimb leu/euro a scăzut treptat pe piaţa interbancară, de la 4,45 unităţi, iar în primele două ore ale şedinţei de joi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, euro fiind tranzacţionat la 4,4200 lei. După ce a atins acest minim, rata de schimb s-a întors rapid pe creştere şi s-a apropiat de 4,435 lei/euro, în urma unei declaraţii a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a afirmat joi că nu crede că aprecierea leului este fundamentată economic.
"Faptul că nivelurile curente ale leului nu par a fi agreate de BNR, în opinia noastră adaugă motive suplimentare pentru a crede că în aceste condiţii va interveni pentru a-şi completa rezervele valutare. În vreme ce astfel de acţiuni sunt în măsură să conducă la o evoluţie oscilantă a leului după un tipar similar tranzacţionării din ultimul trimestru al anului trecut, credem că dincolo de perioada imediat următoare leul va continua să se întărească", afirmă analiştii ING Bank, într-o notă transmisă vineri dimineaţă.
În urmă cu câteva zile, Isărescu a declarat că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri româneşti, ca urmare a includerii României într-un indice JP Morgan, dar şi de capitaluri "care rătăcesc temporar" prin piaţa locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.
La debutul şedinţei interbancare de vineri, euro a fost tranzacţionat la 4,4325 lei, cu 0,3 - 0,6 bani (0,07% - 0,14%) sub cotaţii de joi din jurul orei 16:30, de 4,4355 - 4,4385 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut uşor, însă volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse, în prima parte a şedinţei fiind realizate în total doar 24 de transferuri, potrivit dealerilor.
Cel mai redus nivel tranzacţionat în prima parte a şedinţei a fost de 4,4280 lei/euro.
Cu puţin înaintea orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4285 - 4,4310 lei, cu 0,7 - 0,75 bani (0,16% - 0,17%) sub închiderea de joi.
În acelaşi timp, zlotul era în stagnare în raport cu euro, iar forintul se deprecia cu 0,2%.
Ratele medii ale dobânzilor practicate vineri dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă uşor şi au ajuns la 2,12% - 2,62% pe an, de la nivelurile de joi, de 2,24% - 2,74% pe an.
Dobânzile continuă să fie sub de rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au ajuns la 2,24% - 2,74% pe an, de la 2,4% - 2,9% pe an în ziua anterioară.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut de la 3,09% pe an la 3,04% pe an.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe