Cursul BNR continuă să scadă, la 4,3351 lei/euro, un NOU MINIM al ultimelor 12 luni

Moneda naţională continuă să se aprecieze uşor în raport cu euro, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a coborât cu 0,13 bani, la 4,3351 lei/euro, un nou minim al ultimelor 12 luni.

Urmărește
573 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR continuă să scadă, la 4,3351 lei/euro, un NOU MINIM al ultimelor 12 luni

Cursul BNR continuă să scadă, la 4,3351 lei/euro, un NOU MINIM al ultimelor 12 luni (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Un curs inferior, de 4,3340 lei/euro, a fost publicat de banca centrală la 30 ianuarie 2012.

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,3364 lei/euro.

Referinţa publicată pentru moneda americană a continuat de asemenea să scadă, la 3,2431 lei/dolar, reprezentând un nou minim din 29 februarie, când dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

În acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a coborât sub pragul de 3,5 lei/franc, respectiv la 3,4827 lei/franc, ajungând astfel la cel mai redus nivel din octombrie 2011. O rată de schimb inferioară celei de joi a fost publicată la 10 octombrie 2011, când francul a fost cotat la 3,4771 unităţi.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Cursul a deschis la 4,3270 lei/euro, în scădere uşoară faţă de nivelul de la închiderea de miercuri, în jurul orei 16:30, când băncile cotau euro la 4,3300 - 4,3310 lei.

Dealerii spun că volatilitatea a fost redusă până la jumătatea zilei, având în vedere că vânzările străinilor de euro au găsit uşor contraparte, atât prin cerere comercială, cât şi din partea BNR, prin ordine indirecte.

"Interesul preliminar pentru obligaţiunile emise joi de Miniserul Finanţelor cu scadenţa la 5 ani pare imens, posibil să vedem o piaţă mai agitată în jurul orei 15:00, când se fac licitaţiile", a spus dealerul unei bănci.

Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Apetitul jucătorilor străini s-a accentuat după anunţul JP Morgan de marţi seară privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.

"Credem că dispoziţia recentă a băncii centrale este de a preveni o eventuală apreciere semnificativă a leului, în vreme ce cererea naturală de valută a fost probabil puternic impulsionată de avansul
recent al leului. În acest context, aprecierea leului pare limitată, posibil până la 4,31 lei/euro astăzi (joi, n.r)", se arată într-un raport al ING Bank.

Dobânzile practicate de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au coborât la 5,26 - 5,76%, de la 5,52 - 6,02%. Randamentele la o săptămână se situau în intervalul 5,43 - 5,93, de la 5,51 - 6,01% miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici