Cursul BNR pentru dolar a trecut de 3,8 lei, aproape de nivelul record, iar euro a depăşit 4,49 lei

Cursul anunţat de BNR pentru dolar a urcat miercuri peste 3,8 lei şi s-a apropiat la circa 1 ban de maximul istoric înregistrat în urmă cu doi ani şi jumătate, în contextul deprecierii monedelor din regiune, în timp ce cursul pentru euro a depăşit 4,49 lei, cel mai ridicat din ultima săptămână.

Urmărește
390 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR pentru dolar a trecut de 3,8 lei, aproape de nivelul record, iar euro a depăşit 4,49 lei

Cursul BNR pentru dolar a trecut de 3,8 lei, aproape de nivelul record, iar euro a depăşit 4,49 lei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Referinţa publicată de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 0,82 bani, la 4,4935 lei/euro, maximul începând de miercuri, 7 ianuarie, când cursul s-a situat la 4,4960 lei/euro.

Pentru dolar, paritatea a avansat cu 2,21 bani, la 3,8230 lei/dolar. Un curs mai ridicat a fost înregistrat pe 24 iulie, când paritatea s-a situat la maximul record de 3,8343 lei.

Deprecierea leului în raport cu dolarul este determinată de declinul euro faţă de dolar, dar şi de evoluţia mai slabă a monedei naţionale comparativ cu euro. Dolarul s-a întărit în ultimele luni pe pieţele financiare externe, susţinut de economia solidă a SUA, aşteptările ca Rezerva Federală să înceapă majorarea dobânzilor, dar şi de perspectiva unui program de achiziţie de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană, care ar pune presiune de depreciere pe euro.

Euro se afla la mijlocul zilei în depreciere pe pieţele externe cu 0,26% faţă de dolar, la 1,1742 dolari/euro.

Francul elveţian a fost cotat de banca centrală la 3,7415 lei, în urcare cu 0,69 bani faţă de marţi.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat în piaţa interbancară la 4,4935 - 4,4950 lei, în urcare de la 4,4878 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de marţi.

"S-a deschis sus, cu celelalte monede din regiune. (...) Forintul şi zlotul au pierdut teren destul de mult, în timp ce leul este mai mult contagiat de regiune. La noi datele economice sunt bune. Est-europenele sunt pe frică, iar leul a rămas un pic în urmă în ceea ce priveşte deprecierea", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Volumele din piaţa interbancară au fost ridicate în prima jumătate a zilei, foarte aproape de media pentru o întreagă şedinţă de tranzacţionare, după ce în deschidere activitatea a fost mai redusă.

Operaţiunile au avut loc între un curs minim de 4,4910 lei/euro, înregistrat în prima oră, şi un maxim de 4,4990 lei/euro.

În regiune, forintul şi zlotul s-au depreciat cu 0,35 faţă de euro, oar coroana cehă cu 0,4%.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află miercuri la 0,06% - 0,45% pe an, faţă de 0,05% - 0,43% pe an, marţi.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,11% - 0,6% pe an, comparativ cu 0,1% - 0,56% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat la 1,56% pe an, de la 1,55% pe an marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici