- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul s-a menţinut pe depreciere
Leul s-a menţinut pe depreciere,în a doua parte a şedinţei interbancare de luni, spre deosebire de valutele din regiune, care consemnează avansuri importante în faţa euro, iar la închidere cursul de schimb se situa la 4,2830 - 4,2855 lei/euro.
Cursul de schimb a urcat la 4,2840 lei/euro, maximul ultimelor şase luni şi jumătate (Imagine: Mediafax Foto)
Dealerii consideră că deprecierea leului se datorează interesului scăzut al jucătorilor străini pentru leu, pe fondul situaţiei politice instabile.
La deschidere, băncile cotau euro la 4,2800 - 4,2830 lei, în urcare faţă de ultimele valori de vineri, care se situau la 4,2785 - 4,2815 lei/euro.
Cursul a urcat treptat, în prima oră de transfer, şi a atins un maxim de 4,2875 - 4,2885 lei/euro, evoluţie generată atât de sentimentul negativ din regiune, cât şi de incertitudinea politicului, după ce au apărut informaţii potrivit cărora PDL ia în calcul demisiile premierului şi miniştrilor în cazul în care Curtea Constituţională va respinge sesizarea privind moţiunea de cenzură care urmează să fie votată marţi de Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Totodată, INS a anunţat, luni, că preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,39%, oprind astfel trendul descendent început în iulie, însă rata anuală a coborât pentru a şaptea lună consecutiv, de la 4,96% la 4,94%, atingând minimul ultimilor doi ani şi două luni.
Datele privind inflaţia nu au avut un impact semnificativ asupra cursului de schimb, iar dealerii nu au exclus chiar o posibilă intervenţie a Băncii Centrale pentru a proteja leul.
În jurul orei 13:00, băncile realizau tranzacţii la 4,2835 - 4,2845 lei/euro.
În a doua parte a zilei, cursul a înregistrat oscilaţii uşoare, astfel că la închidere euro era cotat la 4,2830 - 4,2855 lei/euro lei, nivel apropiat de cel de la jumătatea zilei.
Referinţa anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a urcat cu 0,64 bani, la 4,2840 lei/euro, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni şi jumătate. Un curs oficial superior, de 4,2924 lei/euro, a fost publicat de Banca Centrală la 24 martie. Leul s-a depreciat luni şi faţă de moneda americană, BNR afişând o cotaţie de 2,9078 lei/dolar, cu 0,64 bani mai mare faţă de rata de vineri, de 2,9014 lei/dolar.
Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au continuat să urce uşor, de la 8,57 - 9,07% la 9,97 - 10,51%, iar dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o săptămână au avansat de la 9 - 9,5% la 9,77 - 10,31%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO