Curtea supremă a Germaniei a respins definitiv contestaţiile privind fondul de criză al UE

Curtea Constituţională Federală a Germaniei a respins marţi contestaţiile formulate cu privire la participarea ţării la Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenţă cu resurse de 500 miliarde euro înfiinţat de statele din zona euro în timpul crizei datoriilor de stat.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Curtea supremă a Germaniei a respins definitiv contestaţiile privind fondul de criză al UE

Curtea supremă a Germaniei a respins definitiv contestaţiile privind fondul de criză al UE (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Instanţa supremă de la Karlsruhe şi-a dat astfel avizul final cu privire la statutul legal al fondului, ridicând o serie de observaţii minore care nu vor afecta însă participarea Germaniei la mecanismul anticriză al UE şi nici drepturile de vot controlate de Berlin în board-ul instituţiei, transmite Bloomberg.

Măsurile adoptate de UE şi BCE în timpul crizei datoriilor de stat au fost contestate în Germania de mai mulţi politicieni şi personalităţi din mediul academic.

"Este încă imperativ să se găsească o modalitate sustenabilă, realistă, fundamentată democratic şi constituţională de ieşire din criză", a declarat marţi judecătorul Andreas Vosskuhle, preşedintele Curţii Constituţionale a Germaniei.

În septembrie 2012, instanţa şi-a dat avizul preliminar pentru Mecanismul European de Stabilitate, condiţionat de prevederea ca Germania să nu poată depăşi contribuţia prevăzută de 190 miliarde euro fără acordul legislativului. Avizul din 2012 a facilitat ratificarea acordului privind înfiinţarea fondului şi utilizarea resurselor noului mecanism în acordurile de bailout semnate de mai multe state din zona euro.

Vosskuhle a adăugat că Germania trebuie să se asigure că legile interne privind bugetul permit efectuarea la timp a injecţiilor de capital necesare fondului, astfel încât să fie evitată o suspendare a drepturilor de vot ale Berlinului în board-ul instituţiei.

Tot marţi, Curtea Constituţională a Germaniei a avizat participarea Germaniei la pactul fiscal al UE.

În ianuarie, o contestaţie faţă de legalitatea programului de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene a fost disjunsă din dosarul privind Mecanismul European de Stabilitate, iar cazul a fost preluat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, de la Luxemburg. Opozanţii susţin că măsura depăşeşte mandatul BCE şi încalcă prevederile din tratat, care impun ca banca centrală să nu finanţeze bugetele guvernelor.

Contestaţiile au fost formulate la jumătatea anului 2012, după ce legislativul german a avizat Mecanismul de Stabilitate şi pactul fiscal. Aproximativ 37.000 de germani au semnat o petiţie pentru susţinerea unei reclamaţii la Curtea Constituţională, depusă de grupul de acţiune politică Mehr Demokratie. Printre reclamanţi se numără şi partidul de opoziţie Die Linke, precum şi parlamentarul german Peter Gauweiler, care face parte din partidul CSU, parte a coaliţiei de guvernare care susţine cancelaria condusă de Angela Merkel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici