De luni pot fi accesate fonduri din PNRR pentru dezvoltarea localităţilor

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat miercuri că începând de luni autorităţile locale vor putea accesa fonduri din PNRR pentru dezvoltarea localităţilor.

451 afișări
Imaginea articolului De luni pot fi accesate fonduri din PNRR pentru dezvoltarea localităţilor

De luni pot fi accesate fonduri din PNRR pentru dezvoltarea localităţilor

De luni, autorităţile publice locale vor putea accesa fonduri pentru dezvoltarea localităţilor şi a infrastructurii, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, după ce a apărut, în Monitorul Oficial, Ghidul solicitantului finalizat pentru acest fond.

Conform acestuia, ghidul a fost în consultare publică din 4 februarie, iar cererile vor putea fi depuse în mod transparent, digital, online, pe platforma pregătită de Ministerul Dezvoltării, care funcţionează deja pentru depunerea cererilor pentru Valul renovării.

Aplicaţia digitală va fi deschisă, pentru familiarizare, miercuri, 11 mai, a mai spus ministrul, care a menţionat că cererile depuse de miercuri şi până pe 16 mai, ora 10.00, vor avea scopul de a familiariza beneficiarii cu platforma, iar încărcarea şi accesarea Fondului Local se vor putea face doar după deschiderea oficială a apelurilor, luni, 16 mai.

Cererile de finanţare pot fi depuse până pe 30 iunie, fondurile sunt prealocate pe fiecare categorie de UAT, dar fiecare categorie de investiţie are un buget maxim, care nu poate fi depăşit.

„Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanţează şi reabilitarea termică şi seismică a clădirilor publice şi rezidenţiale, cu un buget de 2,82 miliarde de euro, pentru care apelurile de proiecte au fost lansate în 1 aprilie, iar fondurile au fost accesate deja în proporţie de peste 70%. Acum, cu o lună şi jumătate înainte de termenul asumat, vom lansa şi apelurile de proiecte pentru Fondul Local, altă componentă a PNRR gestionată de Ministerul Dezvoltării”, a declarat Cseke Attila.

Acesta susţine că, pentru a asigura dezvoltarea echitabilă a localităţilor, în această schemă de finanţare sunt prevăzute fonduri prealocate, garantate pentru fiecare comună, oraş, municipiu care depune solicitări de finanţare pentru investiţiile ce pot fi accesate. Astfel suma prealocată este de 12.350.000 euro pentru municipiul Bucureşti şi 12.155.000 euro pentru fiecare sector în parte, fiecare comună are o sumă prealocată în valoare de 324.770 euro, fiecare oraş poate accesa 3.189.815 euro, fiecare reşedinţă de judeţ - 12.493.000 euro, în timp ce, pentru celelalte municipii, suma este de 4.193.550 euro.

Din Fondul Local, comunităţile locale, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, pot construi, la nivel naţional, în total 5.522 de locuinţe pentru tineri şi specialiştii din sănătate şi învăţământ, eficiente energetic, vor putea fi înnoite parcurile de vehicule destinate transportului public cu 1.135 de vehicule nepoluante, pentru care se vor instala şi 13.200 puncte de reîncărcare. De asemenea, se vor realiza 1.091 km de piste pentru biciclete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici