Deficitul bugetului consolidat a fost după 6 luni de 18,07 mld. lei, în limita convenită cu FMI

Cheltuilile estimate ale bugetului general consolidat au crescut în primul semestru cu 4%, la 95,3 miliarde lei, iar veniturile au scăzut cu 0,1%, la 77,2 miliarde lei, astfel încât deficitul este de 18,07 miliarde lei, în limita convenită cu FMI.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetului consolidat a fost după 6 luni de 18,07 mld. lei, în limita convenită cu FMI

Deficitul bugetului consolidat a fost după 6 luni de 18,07 mld. lei, în limita convenită cu FMI (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Conform datelor provizorii, execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde lei, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 18,2 miliarde lei, prevăzută în Scrisoarea suplimentară la Aranjamentul Stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Astfel, veniturile estimate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 77,2 miliarde lei, cu 0,1% mai reduse faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.

"La veniturile fiscale s-au înregistrat creşteri, în principal la taxa pe valoare adăugată, unde încasările înregistrate la 30 iunie au crescut la -3,7%, faţă de procentul de -7,8% înregistrat la sfârşitul lunii mai, precum şi la impozitul pe venit, unde colectările au crescut în luna iunie la -4,8% faţă de procentul de -6,4% înregistrat în luna mai. La accize încasările sunt cu 1,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent ca urmare a creşterii nivelului de taxare aplicat de la 1 ianuarie. S-au înregistrat creşteri la încasările din venituri nefiscale cu 1.422 milioane lei ca urmare a încasării dividendelor de la operatorii economici cu capital de stat, precum şi a vărsămintelor din profitul net al BNR. Sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană au crescut de asemenea cu 921 milioane lei", se precizează în comunicat.

Cheltuielile estimate ale bugetului general consolidat în sumă de 95,3 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Astfel, cheltuielile de personal sunt inferioare cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar la cele cu bunuri servicii reducerea este de 1,7%.

La celelate tipuri de cheltuieli s-au înregistrat de regulă creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, acestea fiind justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi angajarea împrumuturilor pentru acoperirea acestora. În cazul cheltuielilor cu dobânzi se înregistrează o creştere de 21,6%. Efortul bugetar aferent programelor cu finanţare UE a crescut cu 132,6%, iar cheltuielile aferente finanţărilor din împrumuturi externe au urcat cu 28,5%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare, au fost în sumă de 11,7 miliarde lei, reprezentând 12,2% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici