Indicele preţurilor produselor de consum (CPI) a scăzut cu 0,3% în iulie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
China s-a mai confruntat cu deflaţie în februarie 2021, în plină pandemie, pe fondul restricţiilor generale. Preţurile la alimente, transporturi şi produse casnice au scăzut semnificativ în iulie. Cel mai mult a scăzut preţul cărnii de porc, cu 26%, potrivit Biroului Naţional de Statistică de la Beijing, citat de postul de televiziune CNN.
Noile date despre preţuri intervin după scăderile importurilor şi exporturilor Chinei, ceea ce generează preocupări suplimentare privind ritmul relansării economice post-pandemie.
Activităţile economice stagnează în China, iar analiştii recomandă intensificarea cheltuielilor bugetare. „Nu există nicio reţetă secretă pentru stimularea inflaţiei. Dar pot fi combinate elemente de suplimentare a cheltuielilor bugetare, scăderi de taxe şi relaxarea politicii monetare”, afirmă Daniel Murray, analist la grupul de evaluare a activelor EFG, citat de BBC News.