Deţinerea a peste 40 litri de alcool etilic ar putea fi pedepsită cu închisoare
Persoanele care deţin mai mult de 40 de litri de alcool etilic, principalul ingredient din băuturile alcoolice, în afara antrepozitului fiscal, riscă pedeapsa cu închisoare de la un la patru ani, sancţiune aplicată şi în cazul comercializării produsului peste această cantitate.
Deţinerea a peste 40 litri de alcool etilic ar putea fi pedepsită cu închisoare (Imagine: Liviu Maftei/Arhiva Mediafax Foto)
"În prezent, nu este incriminată ca şi infracţiune deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a alcoolui etilic, fără a fi marcat sau cu marcaje necorespunzătoare, deşi acesta este un produs accizabil care intră sub incidenţa marcării", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă care aduce modificări Codului Fiscal.
Antrepozitul fiscal este locul sub autoritea fiscală în care mărfurile accizabile sunt produse, transformate, deţinute, primite sau expediate în regim suspensiv de accize de către un antrepozitar autorizat.
În forma propusă de Ministerul Finanţelor va fi considerată infracţiune "deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Codul Fiscal în vigoare cuprinde aceste limite, cu excepţia alcoolului etilic. În Cod se spune că infracţiunile de la acest capitol se pedepsesc cu închisoare de la un an la patru ani.
Preşedintele patronatului GARANT, din domeniul băuturilor spirtoase, Romulus Dascălu, a declarat pentru MEDIAFAX că măsura este una bună, pentru că ar diminua evaziunea fiscală la alcool, dar se îndoieşte că va fi aplicată.
"Mai e mult până departe şi sunt scceptic că se va aplica. Măsura va afecta micii traficanţi de băutură, pe cei care produc în garaj. Oricum, şi aceştia ocupă cam 50% din piaţa neagră, însă marii traficanţi sunt cei care au firme off shore", a spus Dascălu.
Printre băuturile care conţin alcool etilic se numără vodca, ţuica, rachiurile.
Acciza la alcoolul etilic este echivalentul a 750 euro pentru un hectolitru şi de 475 euro pentru micile distilerii.
Alcoolul etilic este principalul ingredient din băuturile alcoolice, însă poate fi folosit şi ca materie primă pentru alte produse, cum ar fi detergenţi sau farmaceutice.
Sunt scutite de la plata accizelor alcoolul etilic şi alte produse alcoolice atunci când sunt utilizate pentru producerea oţetului, a medicamentelor, aromelor alimentare destinate preparării de alimente sau băuturi nealcoolice ce au o concentraţie ce nu depăşeşte 1,2% în volum.
Alte scutiri se mai aplică alcoolului folosit în scop medical în spitale şi farmacii, utilizate direct sau ca element al produselor semifabricate pentru producerea de alimente cu ori fără cremă, cu condiţia ca în fiecare caz concentraţia de alcool să nu depăşească 8,5 litri de alcool pur la 100 kg de produs ce intră în compoziţia ciocolatei şi 5 litri de alcool pur la 100 kg de produs ce intră în compoziţia altor produse.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO