Directorul general al FMI, în vizită în România

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, şi-a început, marţi, vizita de o zi la Bucureşti cu o discuţie, la sediul Guvernului, cu premierul Emil Boc, guvernatorul Băncii Naţionale a României şi o parte dintre membrii Cabinetului.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Directorul general al FMI, în vizită în România

Directorul general al FMI, în vizită în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La întâlnire au fost prezenţi vicepremierul Marko Bela, ministrul Finanţelor, ministrul Administraţiei şi Internelor, precum şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

De la începutul discuţiei, directorul general al FMI i-a spus premierului Boc că înţelege că România a fost afectată de criză şi că există o presiune asupra bugetului şi a asigurat că instituţia financiară caută în continuare soluţii, împreună cu autorităţile române, pentru a păstra echilibrul macroeconomic, "chiar dacă uneori pare mai dură".

"România este o ţară foarte importantă pentru noi, suntem aici să încercăm să vă ajutăm să reveniţi pe drumul cel bun, să vă ajutăm să implementaţi politicile pe care dumneavoastră le alegeţi şi, chiar dacă uneori echipa FMI poate părea un pic mai dură, pentru că aşa este necesar, tot ceea ce aud este că relaţia cu Guvernul şi Banca Naţională a fost de cea mai înaltă calitate posibilă. Desigur că înţelegem că criza a lovit economia şi trebuie să remediaţi această situaţie şi, de aceea, cu siguranţă în aceste zile există o presiune asupra bugetului. Deci suntem foarte clar capabili să înţelegem acest lucru şi să încercăm să vedem împreună cu dumneavoastră cum păstra echilibrul, ţinând cont totodată de nevoile pe care le susţineţi", a spus directorul general al FMI.

El a arătat că a trebuit să îşi scurteze vizita în România, deoarece, miercuri, participă la un eveniment organizat la New York şi că a ales să meargă mai întâi în Polonia, înainte de a sosi la Bucureşti, deoarece "este cea mai mare economie a Uniunii Europene din zona Europei Centrale şi de Est".

Premierul Emil Boc a arătat la rândul său că România a încheiat acordul de împrumut pentru a limita efectele negative ale crizei economice şi pentru a asigura realizarea unor reforme structurale care nu au fost derulate în România în ultimii 20 de ani.

"În al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că, în 2009, România şi-a respectat angajamentelor internaţionale şi nu a cedat presiunilor politice determinate de campania electorală. Guvernul şi-a asumat responsabilitatea şi decizia nepopulară de a face ceea ce trebuie pentru România şi de a face mai puţin ceea ce ar dori. Şi, de asemenea, aş vrea să menţionez că legile pe care am decis împreună să le promovăm sunt necesare României şi nu neapărat impuse de acordul nostru internaţional, fie că vorbim de legea reformei sistemului de pensii, fie că vorbim de legea salarizării unitare sau de legea responsabilităţii fiscale, acestea sunt legi absolut necesare funcţionării unui stat de drept", a spus Boc.

Directorul general al FMI se va mai întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, se va adresa Legislativului şi va susţine un discurs la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Strauss-Kahn este însoţit de directorul departamentului european al FMI, Marek Bella, de şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, şi de alţi oficiali.

Dominique Strauss-Kahn vizitează România în cadrul unui turneu în Europa.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici