- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorul interimar al FMI: România trebuie să progreseze rapid în cheltuirea banilor de investiţii şi a fondurilor UE
Autorităţile române vor trebui să depună eforturi suplimentare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 3% în 2012, fiind nevoie în special de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi a absorbţiei fondurilor UE, a afirmat John Lipsky, directorul general interimar al FMI.
Directorul interimar al FMI: România trebuie să progreseze rapid în cheltuirea banilor de investiţii şi a fondurilor UE (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Autorităţile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelor fiscale pentru 2011. Cu toate acestea, eforturi suplimentare vor fi necesare pentru a asigura atingerea ţintei de deficit de 3% din PIB în 2012. În sectorul de sănătate sunt în curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor UE, reducerea arieratelor şi îmbunătăţirea administrării taxelor", a declarat Lipky într-un comunicat.
Consiliul Director al FMI a aprobat luni seară prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, prin care a pus la dispoziţia României a doua tranşă, de 481 milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
"România a avut un start puternic în cadrul noului aranjament. Toate ţintele au fost îndeplinite, ceea ce arată angajamentul autorităţilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice în sectorul companiilor de stat, astfel încât să nu pierdem câştigurile economice din reformele anterioare şi pentru a spori oportunităţile de investiţii şi creştere economică", a mai spus Lipsky.
Oficialul FMI a mai arătat că va fi esenţială o implementare promptă a planurilor de reformă pentru întreprinderile cheie de stat, ceea ce presupune o implicare mai mare a sectorului privat, îmbunătăţirea legislaţiei şi preţuri orientate către piaţă.
Pe partea financiară el spune că presiunile inflaţioniste au fost mai puternice decât s-a anticipat, din cauza şocurilor legate de preţurile internaţionale la alimente şi combustibil.
"Autorităţile au anunţat în mod adecvat o modificare în politica monetară, cu tendinţă de întărire. O modificare a politicii monetare mai rapidă ar putea fi necesară pentru a asigura că presiunile inflaţioniste şi efectele de runda a doua sunt izolate", a arătat Lipsky.
Potrivit directorului general interimar al FMI, sectorul bancar a rămas lichid şi bine capitalizat, iar autorităţile au monitorizat cu atenţie riscurile provenite de la băncile mici şi mijlocii, precum şi de la subsidiarele băncilor de la periferia zonei euro.
"Îmbunătăţirea în continuare a supravegherii bancare ar trebui să fie o prioritate care să protejeze împotriva potenţialelor efecte adverse de contagiune din cauza turbulenţelor din Europa", a mai spus Lipsky.
Oficialii FMI au evaluat luni îndeplinirea criteriilor cantitative de performanţă din noul acord pentru primul trimestru al acestui an, precum şi unele măsuri de reformă pe care autorităţile s-au angajat să le adopte până la data board-ului.
România a îndeplinit ţintele cantitative pentru primul trimestru, printre care cele legate de deficitul bugetar, arierate, cheltuieli primare, şi a adoptat unele măsuri de reformă care trebuiau realizate până la data board-ului, cum ar fi reforma ANAF sau legislaţia privind preţul gazelor.
Noul acord de tip preventiv, încheiat în martie, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Până la finele anului, FMI ar mai putea pune la dispoziţia României încă două tranşe, în valoare de 480 de milioane de euro fiecare.
Acordul cu Fondul Monetar Internaţional este însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.