Board-ul FMI va discuta, cel mai probabil, în luna martie acordul cu România

Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Board-ul FMI va discuta, cel mai probabil, în luna martie acordul cu România

Discutarea acordului cu România în board-ul FMI în luna decembrie nu va mai avea loc (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

UPDATE Board-ul FMI va discuta, cel mai probabil, în luna martie acordul cu România

Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, în luna martie pentru a discuta pe tema acordului cu România, după ce o misiune a instituţiei financiare se va afla în luna ianuarie la Bucureşti, întrucât nu poate analiza scrisoarea de intenţie şi memorandumul fără semnătura preşedintelui ţării.

Misiunea FMI vine la Bucureşti pentru a doua revizuire a acordului şi o analiză a situaţiei create prin refuzul preşedintelui Traian Băsescu de semna memorandumul cu FMI, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Discutarea acordului cu România în board-ul FMI în luna decembrie nu va mai avea loc

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

"Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi", a afirmat Traian Băsescu.

Voinea a afirmat, la Realitatea TV, că o astfel de situaţie poate avea ca efect creşterea costurilor de împrumut ale statului.

El a arătat că România ar putea risca să piardă anul viitor 1,7 miliarde lei la buget de la Comisia Europeană dacă aceasta va constata în ianuarie că ţara se află în afara acordului cu CE, consecinţele fiind tăieri de cheltuieli sau introduceri de alte taxe pentru a compensa suma pierdută.

"România primepte concret bani de la Comisia Europeană pentru că se află în acest acord şi anume trebuie să plătim o confinanţare doar de 5% la fondurile europene, nu de 15%. În bugetul anului viitor, aceste venituri suplimentare înseamnă 1,7 miliarde lei. Dacă în ianuarie Comisia Eurpeană va constata că, neavând bugetul, suntem în afara acordului cu Comisia, atunci există un risc semnificativ de a pierde aceşti bani. Dacă se va întâmpla, fie vor trebui tăiate cheltuieli de această sumă, fie vor trebui introduce alte taxe care să compenseze această sumă", a spus Voinea la România TV.

Întrebat dacă se poate renegocia aspectul privind creşterea accizei la carburanţi, ministrul a spus că majorarea a reprezentat cea mai puţin dureroasă soluţie dintre variantele luate în discuţie, precizând doar că a fost vorba de alte taxe şi impozite.

"Conţinutul memorandumului a fost negociat aici la Bucureşti timp de două săptămâni şi în săptămânile premergătoare şi la Washington şi la Bruxelles. A fost forma la care s-a ajuns cu greu, această acciză a fost cea mai puţin dureroasă dintre soluţiile avute la îndemână pentru a închide bugetul", a menţionat Voinea.

El a arătat că se poate renegocia memorandumul în ianuarie, însă bugetul este construit pe această acciză.

"Aceşti bani, peste 2 miliarde de lei din acciză, trebuie înlocuiţi, dacă se renunţă la acciză, cu alte surse de venit sau trebuie tăiate cheltuieli în valoare de această sumă şi a treia variantă, să tăiem din deficit, nu este o variantă acceptată", a afirmat Voinea.

Totodată, el a spus că s-a ajuns la această variantã tocmai pentru a se putea plăti pensiile şi salariile majorate şi pentru a se putea efectua investiţii mai mari.

Băsescu a precizat, luni seară, că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi, el menţionând că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

Întrebat de MEDIAFAX cum comentează anunţul preşedintelui Băsescu, premierul Victor Ponta a răspuns: "Nu mai avem practic acord cu FMI şi CE".

Victor Ponta nu a făcut alte comentarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici