- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Discuţii de criză pentru miniştrii energiei din UE, după tăierile de gaze ruseşti
Miniştrii Energiei din ţările UE poartă luni discuţii de urgenţă, în contextul în care blocul comunitar încearcă să găsească un răspuns unitar la cererea Moscovei, care a cerut cumpărătorilor să plătească gazul în ruble, în caz contrar riscând să le fie întreruptă furnizarea, scrie Reuters.
Discuţii de criză pentru miniştrii energiei din UE, după tăierile de gaze ruseşti
Săptămâna trecută, Rusia a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia, după ce acestea au refuzat să se conformeze cererii sale de a plăti efectiv în ruble.
Aceste ţări au planificat deja să nu mai folosească gazul rusesc în acest an şi spun că pot face faţă acestei opriri, dar situaţia a generat temeri că alte ţări din UE, inclusiv Germania, o putere economică europeană dependentă de gaz, ar putea fi următoarele.
De asemenea, este ameninţat frontul unit al UE împotriva Rusiei, pe fondul dezacordului cu privire la modul de acţiune potrivit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Având în vedere că multe companii europene se confruntă cu termene de plată a gazelor la sfârşitul acestei luni, statele UE au o nevoie urgentă de a clarifica dacă societăţile pot continua să cumpere fără a încălca sancţiunile UE împotriva Rusiei.
Moscova a declarat că cumpărătorii străini de gaz trebuie să depună euro sau dolari într-un cont la banca privată rusă Gazprombank, care îi va converti în ruble.
Comisia Europeană a transmis ţărilor că respectarea schemei ruse ar putea încălca sancţiunile UE, sugerând totodată că ţările ar putea efectua plăţi conforme cu sancţiunile dacă declară plata completă după ce a fost efectuată în euro şi înainte de a fi convertită în ruble.
După ce săptămâna trecută Bulgaria, Danemarca, Grecia, Polonia, Slovacia şi alte ţări au solicitat îndrumări mai clare, Bruxelles-ul elaborează orientări suplimentare.
În timp ce Bulgaria şi Polonia au refuzat să se implice în schema Moscovei, Germania a reluat soluţia Comisiei pentru a permite companiilor să plătească, iar Ungaria a declarat că cumpărătorii se pot implica în mecanismul rusesc.
Plăţile în ruble pot contribui la protejarea economiei Rusiei de impactul sancţiunilor, în timp ce veniturile din combustibil pot contribui la finanţarea a ceea ce aceasta numeşte o operaţiune militară specială.
Ţările UE au plătit peste 45 de miliarde de euro (47,43 miliarde de dolari) Rusiei pentru gaz şi petrol de când aceasta a invadat Ucraina, la 24 februarie, a constatat organizaţia de cercetare Centrul pentru Cercetare în domeniul Energiei şi Aerului Curat.
Rusia furnizează 40% din gazele UE şi 26% din importurile de petrol..
UE se îndreaptă spre o interdicţie a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, au declarat diplomaţii, după discuţiile dintre Comisie şi ţările UE din weekend, înainte de reuniunile din această săptămână.
Ambasadorii vor discuta în cadrul unei reuniuni de miercuri un al şaselea pachet de sancţiuni UE împotriva Moscovei, care este în curs de elaborare de către Comisie.
Luni, miniştrii vor discuta, de asemenea, despre necesitatea de a asigura de urgenţă aprovizionarea cu gaze naturale din alte ţări decât cele ruseşti şi de a umple depozitele, în timp ce ţările se pregătesc pentru şocuri în materie de aprovizionare.
Dependenţa de gazul rusesc variază de la o ţară la alta, însă analiştii au declarat că o întrerupere totală imediată a gazului rusesc ar arunca ţările, inclusiv Germania, în recesiune şi ar necesita măsuri de urgenţă, cum ar fi închiderea fabricilor, pentru a face faţă situaţiei.
Austria, Ungaria, Italia şi Slovacia au avut, de asemenea, rezerve în weekend în legătură cu ideea unui embargo petrolier, au declarat diplomaţii.
Comisia va dezvălui în cursul acestei luni planurile de a pune capăt dependenţei Europei de combustibilii fosili ruşi până în 2027, inclusiv prin extinderea energiei regenerabile şi renovarea clădirilor pentru a consuma mai puţin.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO