- Home
- Economic
- BRUXELLES, (23.03.2015, 15:44)
- Corespondenţă de la Bruxelles de la Dan Lungu
Discuţii la Bruxelles despre privatizarea Poştei Române. Chiriţoiu: Trebuie eliminate suspiciunile
Autorităţile române discută luni la Bruxelles cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Poştei Belgiene, interesată de preluarea companiei române de poştă, despre aspectele concurenţiale legate de privatizare, Bogdan Chiriţoiu precizând că trebuie eliminate suspiciunile privind ajutoarele de stat.
Urmărește
1863 afișări
Discuţii la Bruxelles despre privatizarea Poştei Române. Chiriţoiu: Trebuie eliminate suspiciunile (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, luni, la Bruxelles, că autorităţile române au o întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene în care vor discuta despre aspectele concurenţiale privind privatizarea Poştei Române, la discuţii urmând să ia parte şi reprezentanţii Poştei Belgiene.
"Astăzi (n.r. - luni) vom avea o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene şi împreună cu autorităţile române va fi prezentă şi Poşta Belgiană, care este interesantă de cumpărarea Poştei Române. Subiectul este să eliminăm obstacole în calea privatizării Poştei Române, în speţă suspiciuni privind acordarea în trecut sau în prezent a unor ajutoare de stat", a spus Chiriţoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei a adăugat că Poşta Belgiană vrea să se asigure că nu există riscul să fie sancţionată pentru lucruri făcute în trecut de Poşta Română şi să discute despre o posibilă conversie în acţiuni a datoriilor pe care le are Poşta către bugetul de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Poşta Belgiană vrea să se asigure că nu există riscul să fie sancţionată, să cumpere Poşta Română şi să se trezească după un an sau doi ani că primeşte o amendă pentru lucruri făcute în trecut de Poşta Română. Discutăm şi despre o conversie a datoriilor pe care le are Poşta Română către bugetul de stat în acţiuni, deci în esenţă o eliminarea a datoriilor pe care le are Poşta Română în momentul de faţă către bugetul de stat tocmai pentru a o face mai atractivă în vederea privatizării", a spus Bogdan Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, Poşta Belgiană ar fi interesată şi de finalizarea investigaţiilor Consiliul Concurenţei privind legislaţia naţională a concurenţei în privinţa Poştei Române.
"Poşta Belgiană ar fi interesată şi de finalizarea investigaţiilor pe care le are Consiliul Concurenţei din punct de vedere al legii naţionale a concurenţei în privinţa Poştei Române, lucru în care suntem avansaţi şi în termen scurt vom finaliza investigaţia care este în curs. Dar grosul discuţiilor este să se asigure că nu există probleme din trecut sau că se rezolvă problemele din trecut şi că ceea ce vrea statul român de la Poştă în momentul de faţă, faptul că i-a încredinţat distribuţia pensiilor, faptul că i-a încredinţat distribuţia scrisorilor către populaţie, că aceste încredinţări sunt avantajoase pentru Poşta Română şi compatibile cu legislaţia european", a menţionat Chiriţoiu.
Întrebat dacă faptul că este un singur ofertant creează statului român o poziţie de vulnerabilitate, Bogdan Chiriţoiu a spus că "evident că nu este o mare fericire" negocierea cu un singur ofertant, dar a fost o procedură deschisă, iar prima dată când statul a dorit să vândă Poşta Română nu a venit nimeni, iar apoi, după reluarea procedurii, doar Poşta Belgiană s-a arătat interesată.
Întrebat şi dacă discuţiile cu oficialii europeni vor viza şi problema reglementării concedierilor pe care noul proprietar al Poştei Române ar putea să le facă în cazul unei posibile privatizări, Chiriţoiu a afirmat că legal nu pot fi purtate astfel de discuţii: "Legal nu avem voie să avem genul acesta de discuţii. În principiu, statul, proprietarul, vinde o companie, cel care o cumpără face ceea ce este eficient economic să facă cu ea, îşi va dimensiona personalul, după cum va crede de cuviinţă. Evident că dacă se va ajunge la concedieri, deşi Poşta Română a efectuat o serie de concedieri, ceea ce a şi ajutat la îmbunătăţirea activităţii financiare în momentul de faţă, dacă se va ajunge, există legislaţie socială care prevede plăţile compensatorii pe care le primesc cei care sunt concediaţi, măsurile de sprijin pe care statul le poate acorda pentru recalificarea lor ca să îi ajute să îşi găsească alte locuri de muncă. Deci sunt o serie de instrumente care există pentru a rezolva problemele sociale. Dar în tranzacţia asta legea europeană ne obligă, când vinzi o companie, să ne uităm numai la analiza economică, numai la rentabilitate”.
La începutul lunii februarie, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a acceptat oferta neangajantă depusă de operatorul belgian de servicii poştale bpost pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile deţinute la Compania Naţională Poşta Română.
"În urma analizei detaliate a documentelor depuse de compania belgiană bpost, Comisia de Privatizare a concluzionat că acesta răspunde cerinţelor din caietul de sarcini. Invităm ofertantul să continue procedurile de due-diligence pentru a trece la următoarea etapă, cea a depunerii unei oferte ferme de achiziţionare a pachetului majoritar la Poşta Română. Operatorul naţional de servicii poştale a încheiat anul 2014 cu un profit substanţial, după şase ani de pierderi consecutive, şi a demonstrat că poate fi un activ valorors pentru un investitor strategic", declara ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu.
Admiterea bpost în etapa de due diligence presupune, în principal, acces la camera de date, întâlniri operaţionale cu managementul companiei şi negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română.
"În paralel cu etapa de due diligence, MSI intenţionează să finalizeze conversia datoriilor Poştei Române către stat în acţiuni, decizie care va creşte atractivitatea companiei", precizau reprezentanţii MSI.
La finele lunii septembrie 2014, bpost a depus singura ofertă neangajantă pentru cumpărarea a 51% din acţiunile companiei Poşta Română.
Privatizarea va avea loc printr-o majorare de capital cu aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.
Prima încercare de privatizare a Poştei a avut loc în 2013, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini.
Fostul şef al Poştei, Ion Smeeianu, a afirmat atunci că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria calculată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au îndepărtat potenţialii investitori.
La finele anului 2013, datoriile totale ale Poştei însumau 778,1 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.
În decembrie 2014 MSI a anunţat că Poşta Română va încheia anul 2014 cu un profit operaţional de 74,3 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane de lei în 2013.
În perioada 2008-2013, compania a consemnat pierderi în fiecare an, care au atins cumulat aproape 560 milioane de lei.
MSI deţine un pachet de acţiuni reprezentând 75% din capitalul social al CNPR, restul acţiunilor revenind Fondului Proprietatea.
Statul belgian controlează peste 50% din acţiunile companiei bpost, diferenţa de 49,54% fiind în posesia unor investitori privaţi.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe