- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Documentele „FinCEN”: Unele dintre cele mai mari bănci din lume "ar fi permis infractorilor să spele bani" pentru aproape doua decenii
- Mai multe bănci globale au mutat sume mari presupuse ilicite pe o perioadă de aproape două decenii, în ciuda numeroaselor semnale privind origine banilor, au raportat duminică BuzzFeed, citând documente confidenţiale prezentate de bănci guvernului SUA.
- Relatările din mass-media s-au bazat pe rapoarte de activitate suspectă (SAR) depuse de bănci şi alte firme financiare la Trezoreriei SUA (FinCen).
- SAR-urile, despre care rapoartele spun că sunt mai mult de 2.100, au fost obţinute de BuzzFeed News şi au fost distribuite Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) şi altor organizaţii media.
Documentele „FinCEN”: Unele dintre cele mai mari bănci din lume „au permis infractorilor să spele bani” în ultimii 20 de ani
În total, ICIJ a raportat că fişierele conţineau informaţii despre tranzacţii în valoare de peste 2 trilioane de dolari între 1999 şi 2017, care au fost semnalate de instituţiile financiare ca fiind suspecte. ICIJ a precizat că documentele divulgate reprezintă o mică parte din rapoartele depuse la FinCEN, relatează Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Cinci bănci globale au apărut cu precădere în documente - HSBC Holdings Plc HSBA.L, JPMorgan Chase & Co JPM.N, Deutsche Bank AG DBKGn.DE, Standard Chartered Plc STAN.L şi Bank of New York Mellon Corp BK.N, a raportat ICIJ.
SAR-urile oferă informaţii cheie în eforturile globale de stopare a spălării banilor şi a altor infracţiuni.
O bancă are maximum 60 de zile pentru a depune SAR-uri după data depistării iniţiale a unei tranzacţii raportabile, conform Trezoreriei. Raportul ICIJ spunea că, în unele cazuri, băncile au raportat tranzacţii suspecte la ani după ce le-au procesat.
SAR-urile au arătat, de asemenea, că băncile au mutat deseori fonduri pentru companii care erau înregistrate în paradisuri fiscale, cum ar fi Insulele Virgine Britanice şi nu cunoşteau proprietarul final al contului. Personalul marilor bănci a folosit adesea căutările Google pentru a afla cine se află în spatele tranzacţiilor mari, relatează Reuters.
Printre tipurile de tranzacţii evidenţiate de raport au fost fonduri procesate pentru persoane şi companii potenţial corupte din Venezuela, Ucraina şi Malaezia; bani dintr-o schemă Ponzi care se deplasează prin HSBC; şi bani erau legaţi de un miliardar ucrainean.
"Sper că aceste descoperiri vor stimula acţiuni urgente din partea factorilor de decizie politică pentru a adopta reformele necesare", a declarat Tim Adams, director executiv al grupului comercial Institutul de Finanţe Internaţionale, într-un comunicat. „După cum sa menţionat în rapoartele de astăzi, impactul criminalităţii financiare este resimţit dincolo de sectorul financiar - reprezintă ameninţări grave pentru societate în ansamblu.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO